Uçuk

Bir virüs aracılığıyla ortaya çıkan ve dudak, ağız veya diş etinde yaralara sebebiyet veren bir enfeksiyondur.

Uçuk iki çeşidi olan bir virüs hastalığıdır. Birinci çeşidi, genellikle ağız veya burun etrafında görülür. Daha az yaygın olmamasına rağmen, cinsel organlarda veya vücudun başka yerlerinde de görülebilir (tıbbi adi herpes simplex tip 1). İkinci çeşidi olan, cinsel organ uçuğu (genital herpes), genellikle cinsel organlarda veya çevrelerinde ya da makat bölgesinde görülür (tıbbi adi herpes simplex tip 2). Hastalığın kendini göstermesi, her iki tipinde de, sızılı bir kaşıntı ile olur. Kırmızı bir leke belirir, sonra da iltihaplı kabarcıklar gelişip kabuklu yaralara dönüşerek yavaş yavaş kaybolur. Hastalık yaklaşık olarak 7-10 gün sürer. Yaralar görüldüğü sürece, uçuk kişiden kişiye temas ile geçebilir.

Uçuk Şu Durumlarda Daha Sık Olabilir

Tedavi

Oluşan yaraları temiz ve kuru tutun. Yaraların üzerine alkol emdirilmiş bir pamuğu hafif hafif vurarak kuru kalmasını sağlayabilirsiniz. Cinsel organınızda uçuk olduğunu sanıyorsanız, tam bir tedavi için doktora müracaat edin. Verilecek ilaçlar hastalığın iyileşmesini hızlandırır, yani kesin olarak tedavi eden bir ilaç yoktur.

Uçuk Tedavisi İçin Şunlar Önerilebilir

Önlemler

Başkalarının uçuk yaralarına dokunmayın. Bu sure belirtilerin ilk ortaya çıkışından (kaşıntı, sızlama), cilt normale dönünceye kadardır. Sizde veya eşinizde, cinsel organ uçuğu varsa, cilt normale dönene kadar cinsel ilişkide bulunmayın. Hastalık belirtileri bulunmasa da virüs eşinize geçebilir. Güneşte kalak, hastalığın başlamasına neden olabilir. Uçuklar tekrarlarsa, 15+ geniş etki alanlı güneşten korunma kremi ve dudak kremi size yardımcı olabilir.