Stres bir çok konuda olduğu gibi cinsel yaşamda da en büyük tehditlerden. Mutlu bir evlilik ve sağlıklı bir cinsel yaşam için dikkat edilmesi ve kaçınılması gerekenler...
İş Stresi
İster büyük bir holding patronu olun, ister bir mağazada satış görevlisi olun, stres herkesi bir şekilde pençesi altına alıyor. Sabah erken kalkma zorunluluğu, zamanın önemli bir bölümünü yoğun trafikte harcama, bitmek bilmeyen iş randevuları ve rekabet ortamı yüzünden stresi iliklerimize kadar hissediyoruz. Koşuşturma akşam evde de devam ediyor. Stres ve yorgunluğun faturası cinsel isteksizlik, orgazm güçlüğü veya ereksiyon güçlüğü gibi ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkıyor.
Ne yapmalı? İş yaşantınıza ayırdığınız süre ne kadar fazla olursa olsun, cinselliği göz ardı etmemeniz gerekiyor. Akşamları eve iş taşımamakla başlayabilirsiniz mesela.
İlaçlar
Özellikle mide, tansiyon, diyabet ve depresyon ilaçları santral sinir sistemine etki ederek cinsel yaşamı sabote edebiliyor.
Ne yapmalı? İlaç kullanımı tedavinin önemli bir parça ama cinsel yaşamın olumsuz etkilenmesini de görmezden gelmemek gerekiyor. Eğer ilaç tedavisinin ardından cinsel hayatınızda sorunlar başladıysa, bunu doktorunuzla mutlaka paylaşın.
Fiziksel Hastalıklar
Diyabet ve hipertansiyon gibi sağlığı bozan her türlü rahatsızlık dolaylı ya da doğrudan cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin kandaki yağ ve kolestrol değerleri yükselince damar sertliği gelişebiliyor. Bu hastalığın etkisi altında kalan erkeklerde de sertleşme sorunu, yani ereksiyon bozukluğu ortaya çıkıyor. Ereksiyonun kadınlardaki karşılığı dış genital bölgedeki salgı bezlerinin faaliyetiyle gelişen kayganlaşma. Kronik hastalıklar kadındaki bu mekanizmayı bozarak cinsel ilişkide sorun yaşamasına neden olabiliyor.
Ne yapmalı? Kronik bir hastalığınız varsa, daha kaliteli bir cinsel yaşam için nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda doktorunuzdan bilgi edinmelisiniz.
Aşırı Egzersiz
Uzmanlar, formunu korumayı başaran kişilerin vücutlarıyla barışık olduğunu, utangaçlıklarını veya korkularını bir kenara bırakarak cinsel yaşamda daha aktif bir rol üstlendiklerini belirtiyor. Vücudu forma kavuşturmanın yolu elbette düzenli spor yapmaktan geçiyor. Tabii egzersizi abartmadığınız ve bedeninize gereğinden fazla yüklenmediğiniz sürece! Çünkü, aşırı uygulanan egzersiz kandaki hormon seviyelerini olumsuz yönde etkileyerek cinselliğe darbe indirebiliyor.
Ne yapmalı? Uzmanlar egzersizin mutlaka bir doktor kontrolünde yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Alkol Tüketimi
Romantik bir gece geçirmek için fazla şeye gerek yok aslında. Mum ışığında bir yemek, biraz fantezi yeterli. Her şeyde olduğu gibi alkolün de fazlası geri tepiyor! Yüksek dozlarda alındığında cinsel güdüleri azaltıyor ve erkeklerde ereksiyon sorununa neden oluyor.
Ne yapmalı? Uzmanlar, aşırı tüketilen alkolün cinsel organın sertleşmesini engellediğine ve kadınlarda regl düzensizliklerine yol açtığına dikkat çekiyorlar.
Bulaşan Hastalıklar
Genital herpes, bel soğukluğu, klamidya veya AIDS... Bu hastalıkların tedavi edilmediği takdirde kısırlıktan iç organ iltihabına, erken doğumdan anne karnındaki bebeğin ölümüne kadar pek çok ciddi sonucu var. Üstelik bazıları sadece cinsel ilişkiyle değil, yakın beden teması, öpüşme ve oral ilişkiyle bile geçebiliyor. Kimi hastalıklar ağrı, akıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler verirken, kimileri ise sinsi sinsi ilerliyor. Bu hastalıkların erken teşhis ve tedavisi için düzenli kontrollerinizi ihmal etmemeniz gerekiyor.
Ne yapmalı? Bana bulaşmaz demeyin, cinsel ilişkiye girerken prezervatif kullanmayı mutlaka alışkanlık edinin. Unutmayın ki prezervatif genital herpes ve AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyan tek doğum kontrol yöntemi. Ayrıca sık partner değiştirmekten kaçının ve tanımadığınız kişilerle de ilişkiye girmeyin.
Çözümleri Neler?
Günümüzde cinsel organlardaki estetik sorunlara cerrahi yöntemle çözüm bulunuyor. Yeni geliştirilen ilaçlarda cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyen yan etkilerin azaltılmasına özellikle çaba gösteriliyor. Uzman denetiminde uygulanan egzersizler, bedeninize gereğinden fazla yüklenmenizi önleyerek cinselliğinizi sağlıklı bir şekilde yaşamanızı sağlıyor. Gelişen medikal tedavi ve psikoterapi teknikleri sayesinde psikiyatrik hastalıklar günümüzde başarıyla tedavi edilebiliyor. Prezervatifler, cinsel ilişki sırasında geçebilecek hastalıklardan yüzde 99 gibi yüksek oranda koruyabiliyor. Üstelik günümüzde kadınlar için de prezervatif mevcut. Meditasyon, yoga, refleksoloji, reiki, shiatsu gibi pek çok yöntem stresten arınmanıza yardımcı oluyor.