Bebeğinizin Beyni

Bebeğinizin Beyni

Amerikan Newsweek Dergisi'nin Bebeğinizin beynini okumak başlığıyla verdiği haberde yüzlerce bebekle yapılmış birbirinden ilginç deneylere yer verildi.

 Bebeklerin beyin tomografileri çekilerek onların da yetişkinler gibi kıskançlık, empati, nüansları fark etme, şifre çözüp yorum yapma gibi farklı yetenekleri olduğu ispatlandı.

Minnesota Üniversitesi'nden Charles Nelson ve Texas Üniversitesi nden Sybil Hart'ın yönettiği araştırma, bebeklerin beyin tomografilerine ve bazı ilginç deneylere dayanıyor. Daha önce hiç tespit edilmemiş bulgular, bebeklerin duygusal gelişiminin kilometre taşlarını ortaya çıkartmaya başladı.

Araştırmalardan çıkan ortak sonuç, bebeklerin komplike duygulara sahip olduğu. Buna göre 4 aylık bebekler insan yüzünde oluşan duygu nüanslarını fark edebiliyor. 6 aylık bir bebek kendisiyle ilgilenmek yerine oyuncak bebeği seven annesine kıskançlığını belli ediyor. Bebekler farklı parçalardan sonuçlar çıkartabiliyor. Örnek olarak dağınık duran resimler arasından annesinin resmini seçebiliyor. 4 aylık bebekler, anne-babalarının değişen yüz ifadelerinin farkına varıyor. 3 aylık bir bebek baby gym adlı tavana asılı sesli oyuncakları ayağıyla çaldırabildiği zaman başarı duygusunu yaşıyor.

6'ncı Ayda Kıskançlık

Araştırma bebeklerin ileride yaşayacağı sorunların önceden tespit edilmesi için yürütülüyor. Bu kilometre taşlarına bakarak, bebeğin gelişimini kontrol edecek uzmanlar, herhangi bir aksilik tespit etmeleri durumunda daha erken müdahale etme şansına sahip olabilecek. Örneğin otizm, depresyon, öğrenme bozuklukları, endişe, diğer psikolojik rahatsızlıklar daha erken tespit edilebilecek ve bebeğin normal bir yaşantı sürdürebilmesi için daha erken müdahale yapılabilecek. Uzmanların üstüne basa basa vurgu yaptıkları konu ise; bebeğin doğduğu günden itibaren anne-babasıyla iletişim kurduğu.

İlgi, Bebeklere Dil Öğretiyor

Bilim adamları son yaptıkları çalışma ile bebeğin dil öğrenme yeteneğinin ailenin gösterdiği ilgiye bağlı olduğunu ortaya koydu. Deneye katılan ailelerin kimilerine bebeklerin çıkardığı seslere ilgi göstermelerini diğerlerine ise göstermemeleri istendi. Ailelerinden bekledikleri ilgiyi göremeyen bebekler çıkardıkları sesleri değiştirmeye başladılar. Uzmanlara göre bebeklerin dört aylıkken çıkardıkları seslere sekiz aylık olduğunda ilgi göstermiyoruz. Bu durumda bebek ilgi çekebilmek için yeni sesler denemek zorunda kalıyor ve böylece konuşmaya başlıyor. Nitekim, bundan on yıl önce ABD de bebeklere yabancı dil öğrenmeleri için yabancı dillere ait kasetleri dinletme modası başlamış ancak işe yaramamıştı. Washington Üniversitesi nden Patricia Kohl, bu durumu Bebekler, duygusal bağ olmadan dil öğrenemiyorlar. Yabancı dildeki kasetleri ise duygusal bağ olmadığı için onlara elektrikli süpürgenin gürültüsü gibi geliyor dedi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...