Bebeklerde BLW Yöntemiyle Beslenme

Bebeklerde BLW Yöntemiyle Beslenme

Dünyaya geldikten ilk 6 ay sonra ek gıdaya başlayan bebekler için ailelerin sıkça tercih ettiği BLW yöntemi bebeğin kendi kendini beslemesidir.

Dünyaya geldikten 6 ay sonra bebeklerin yeni gıdalarla tanışma serüveni başlar. Ek gıdaya geçiş sürecinde BLW yöntemi son zamanlarda oldukça tercih edilen yöntemlerden biri olmaya devam ediyor.

BLW, yani ‘baby led weaning’ bebek liderliğinde beslenme yöntemidir. Bebeklerin kendi kendine beslenmesini baz alan bir ek gıdaya geçiş yöntemidir. Bu beslenme yöntemiyle amaçlanan, bebeğin motor ve zihinsel gelişimini desteklemek, gıdalarla bağ kurmasına yardımcı olmak, besin ihtiyacını kendi çabasıyla karşılamasıyla beslenme güdüsünü tetiklemek, beslenmeyi eğlenceli hale getirmektir.

BLW yönteminde bebeğin ihtiyaç duyduğu günlük besinlerin tamamını tüketmesi hedeflenmez, bebeğin günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmı anne sütü ya da mamayla karşılanmaya devam ederken bebeğin kendi kendine beslenme alışkanlığı kazanması sağlanır. 

BLW Yöntemi Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • BLW yönteminin uygulanabilmesi için bebeğin belirli motor gelişiminin oluşması gerekir. Özel ihtiyaçları olan, özel bakım isteyen, çiğneme ya da yutma fonksiyonları tam gelişmemiş bebekler için BLW yöntemi uygun olmayabilir.
  • Bebeğin dik bir şekilde oturabilmesi gerekir.
  • Bebeğiniz ağzını görebileceğiniz bir konumda olmalıdır. Bebeğiniz katı gıdalara yeni başlayacağı için olası tıkanma, boğulma durumlarında müdahale edebilecek konumda olmalısınız.
  • Bebeğinizin çok aç ya da uykusuz olması huzursuzluğunu tetikleyerek süreci olumsuz etkileyebilir.
  • Bebeğiniz etrafı kirletebilir, beslenmeyi oyun haline getirebilir. Amaç bebeğinizin karnını doyurmasından çok gıdaları tanıması, bu yönteme alışması olduğu için sabırlı olmalısınız.
  • Çatal, kaşık kullanımı için acele etmemelisiniz. Bir süre sadece elleriyle yemesi daha yararlı olacaktır.
  • Bebeğinize vereceğiniz gıdalar çok küçük ya da çok büyük parçalardan oluşmamalıdır. Uzun ve kesilmiş parçalar oluşturmak bebeğinizin rahatlıkla kavramasına yardımcı olabilir.
  • Bu beslenme yönteminde katı gıdalarla başlamak daha yararlı olacaktır ancak yiyecekler çok sert ya da çok yumuşak olmamalıdır.
  • Yiyecekleri bebeğinizin rahatça uzanabileceği bir tabak ya da tepsinin içerisine koyabilirsiniz.
  • Bebeğin önüne çok fazla çeşit koymak yerine her gün bir çeşit gıdayla tanıştırabilirsiniz.
  • Bebeğinizin deneyeceği gıdaları bebeğinizin ayına göre seçmelisiniz, ilk aşamada alerjik reaksiyon gösterme ihtimali olan yiyeceklerden uzak durmalısınız.

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bebeğinize yiyecekleri verirken çok aç ya da çok tok olmamasına dikkat etmelisiniz. 

Özellikle yiyecekleri kızartarak vermek yerine bu dönemde buharda pişirme, haşlama, fırınlama yöntemiyle vermelisiniz.

Başlangıçta bebeğinizin verdiğiniz yiyeceklerle oynaması, yerlere atması ya da ağzına attığında yutmadan çıkarması olasıdır. İlgisi az olabilir. Bu süreçte sabırlı olmak yararlı olacaktır. 

Yiyecek denemelerine sebzelerle başlamak daha yararlı olacaktır. Mevsimine göre sebzeleri doktorunuza danışarak seçip hazırlayabilirsiniz: Havuç, kabak, brokoli, tatlı patates gibi sebzeler tercih edilebilir. 

Bebeğinize vereceğiniz yiyecekleri çubuklar halinde keserek vermek bebeğinizin rahat kavramasına yardımcı olacaktır. 

Yiyecekleri denerken bebeğinize vereceğiniz gıdaları az az vermeye başlayın. Denemeye başladığınız sebzeleri her 3 günde bir arttırabilirsiniz. Böylelikle alerjik bir etki olup olmadığını takip etmek daha kolay olacaktır. 

Bebeğinizin ilk başta yemeyi reddettiği yiyecekleri belirli aralıklarla tekrar vermeyi deneyebilirsiniz.

Sebzeleri denemeye başladıktan sonra meyve denemelerine başlayabilirsiniz: Muz, kivi, armut gibi çok sert olmayan meyveler tercih edebilirsiniz. 

Bebeğiniz ek gıdaya yeni başladığı için gıdaları ağzının içinde biriktirebilir, ya da ağzının içini tamamen temizleyemeyebilir. Yiyecekleri tüketirken ağzını kontrol etmek yararlı olacaktır. 

Bebeğinize katı gıdaların yanında çorba da verebilirsiniz. Vereceğiniz çorbanın yanına küçük sebze dilimleri koymak bebeğinizin beslenmesini daha eğlenceli hale getirecektir.

Bebeğiniz büyüdükçe sebze ve meyve çeşitliliğini arttırabilir, 7. Aydan sonra kırmızı ete başlayabilirsiniz, kahvaltıya geçiş yapabilirsiniz. Bu süreçleri doktorunuzun takibinde yapmanız daha yararlı olacaktır. Yavaş yavaş arttırdığınız yiyecek çeşitliliğiyle birlikte de bebeğiniz kendi kendine beslenmeye alışmaya başlayacaktır. 1 yaşına yaklaştığında bebeğiniz için akşam yemeğine geçiş yapabilirsiniz. 

Bu süreçte alerjik reaksiyon gösterebilecek yiyeceklerden uzak durmalı, özellikle 1 yaş öncesi tüketilmesi önerilmeyen gıdaları BLW kapsamı dışında tutmalısınız. 

BLW yönteminin faydaları 

BLW yöntemi sayesinde bebeğinizin el-göz koordinasyonu gelişir, motor gelişimini destekler.

Bebeğiniz yiyeceklerin tatlarını, dokularını ve kokularını keşfeder. Bu keşfetme süreci bebeğiniz için eğlenceli bir hal alabilir.

Bebeğiniz önüne koyduğu yiyecekleri başarılı bir şekilde yediğinde başarma hissini tadar ve kendine güvenmesini sağlar. 

Bebeğinizin yiyeceği miktarı kendisinin belirlemesi iştah kontrolünü yapmasını sağlar. 

Aile yemeklerine katılır, bu durum sosyal beceriler kazanmasına yardımcı olur. 

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...