Çocuğunuzla Nasıl Oyun Oynamalısınız

Genellikle oyunun çocuklar için içgüdüsel bir şey olduğuna inanırız, yani bir yardım olmadan da çocuğun kendi kendine oyun oluşturabileceğini düşünürüz.

Biz anne-babalar, genellikle oyunun çocuklar için içgüdüsel bir şey olduğuna inanırız, yani bir yetişkinin yardımı olmadan da çocuğun kendi kendine oyun oluşturabileceğini düşünürüz. Çok küçük çocukların kendi kendilerine spontan oyunlar başlattıkları doğru, ama şunu bilmeliyiz ki; bir çocuğun oyun yaratma konusundaki içgüdüsü, eğer ebeveyn çocuğun oyun yaratma sürecine katkıda bulunmuyorsa, yavaş yavaş yok oluyor... Bu nedenle de ebeveynlerin çocuklarıyla oyun oynaması çok önemli! Siz de; 'Al çocuğum oyuncaklarını kendi kendine oyna!' demeden önce, Uzman Psikolog-Pedagog Sinem Olcay'ın önerilerine kulak verin. 

Bunlara Dikkat 

OYUNLA İLGİLİ BİRKAÇ UYARI 

Oyun sırasında çocuğunuzun uygunsuz şeyler yapacağı zamanlar olabilir. Eğer davranışı görmezden gelmeniz mümkünse, kafanızı çevirin ve çok çekiciymişçesine başka bir oyuncakla oynamaya başlayın. Çocuğunuz uygun bir şekilde davranmaya başlayınca ona yeniden ilgi göstermeye başlayabilirsiniz. Eğer davranış görmezden gelemeyeceğiniz kadar kötüyse 'Oyuncaklarını atacaksan, oyunu durdurmamız gerekir' gibi bir cümleyle oyunu bitirin. Bazen ebeveynler çocuklarıyla oyun oynamaya direnç gösterirler, çünkü oyunu bitirmek istediklerinde büyük bir mızmızlanma yaşanacağından emindirler. Bunun çözümü, çocuğunuzu oyunun bitişine önceden hazırlamaktır. Oyun zamanının bitmesinden 5 dakika önce şöyle diyebilirsiniz: '5 dakika sonra ben oyunu bırakacağım.' İtiraz ya da protestoları görmezden gelmeniz ve başka bir şeye odaklanarak çocuğunuzun ilgisini kaydırmanız önemlidir. 5 dakika sonra 'Şimdi oyunu bitirme zamanı. Seninle oyun oynamak çok hoşuma gitti' demeli ve itirazları görmezden gelmelisiniz. Çocuğunuz daha uzun süre oynamak için sizi manipüle edemediğini bir kez öğrendi mi itirazlar yok olacaktır. Ayrıca, her gün düzenli olarak oyun vaktiniz olduğunu fark edince, yarın yine sizinle oynayacağını bildiğinden itiraz etmeye daha az ihtiyaç duyacaktır.