Çocuğunuzun Okul Çantasını Seçerken Dikkat Edin

Sırt çantası, ağırlığı ve uygun olmayan pozisyonda taşınması sonucu bu ağrıya apaçık davetiye çıkarmaktadır....

Okula giden çocuklarda sırt çantası, sırt ağrısı için risk faktörü oluşturmaktadır. Sırt çantası, ağırlığı ve uygun olmayan pozisyonda taşınması sonucu bu ağrıya adeta davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden okul öncesi her anne babanın, çocuğunun boyuna ve ağırlığına uygun çanta seçimini yapması büyük önem taşımaktadır. İşte bu konuda Uzman Fizyoterapist Hürkan Akkuzu'nun altını çizdiği önemli noktalar...

Omurga hastalıkları gelişmiş toplumlarda en sık karşılaşılan ve sakatlığa yol açan problemlerden birisidir. Yapılan çeşitli çalışmalar sonrasında okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığının % 70 olduğu görülmüştür. Bu oran oldukça yüksektir. Bilinen bir başka gerçek de genç yaşta bel ağrısı çekenlerde, daha ileri yaşlarda da bel ağrısı yaşanma riskinin arttığıdır. İşte bu nedenle okul çağındaki çocukların ve gençlerin, erken dönemlerden itibaren bel ağrısından korunmaları konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi ve ergonomik olarak doğru ekipmanların seçilmesi gerekmektedir.

Sırt çantaları uygun kullanılırsa okul çocukları için okul kitap ve gereçleri taşımada en uygun , popüler ve pratik yoldur. Sırt çantaları yükün vücudun güçlü kasları üzerinde dağıtılması için dizayn edilmiştir. Sırt çantaları uygun kullanılmaz ise çocuklarda çeşitli kas , eklem ve sinir zedelenmelerine bağlı olarak ağrı ve uyuşmalar görülebilir .Sırt çantası, okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan yüklenme nedenidir. Bu nedenle çocukların taşıdıkları sırt çantalarının ağırlıklarının hesaplanması ve gereğinden fazla yüklenmemeleri önem kazanmaktadır.

Ailelerin aralıklarla çocuklarının boyun , sırtında ağrı olup-olmadığını sormaları gerekiyor ve eğer ağrının yanı sıra elde uyuşma, karıncalanma varsa göz ardı etmeyip kesinlikle uzmana danışmalıdırlar.

Sırt çantası ile ilişkili zedelenmeleri önlemek için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir;

Sırt Çantası alımında ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar:

Uygun Çanta seçme :

Uygun Çanta kullanımı :

Ailenin yapacakları :