Futbol Topu Çocukları Sakatlıyor
Hangi erkek çocuk futbol topunun peşinden koşmaktan hoşlanmaz ki. Hepsi anne babalarından bir futbol topu almasını ister. Oysa yetişkinler için üretilen top çocuklar için ciddi tehlikeler taşıyor. Araştırmacılar, yetişkinlerin oynadığı 450 gramlık futbol toplarının, 11 yaş grubu ve altındaki çocuklarda sakatlıklara yol açtığını saptadı.
Dünya'da 200 milyon kişinin futbol oynadığını belirten İngiliz araştırmacılar, sadece İngiltere de 2 milyon 200 bin lisanslı futbolcu bulunduğunu ve bunların 750 binini çocukların oluşturduğunu kaydetti. Yaklaşık 17 ay süren araştırmalarda, yetişkinler için uygunluğu kabul edilen 5 numara futbol topuyla oynayan çocuklarda, el ve ayak kırıkları meydana geldiği saptandı. Kliniklere başvuran 1920 çocuk futbolcu üzerinde araştırma yapan uzmanlar, bunların 29 unun kaleye giren golü kurtarmak isterken bileklerini kırdığını, birinde de iki bilekte birden kırılma meydana geldiğini belirledi. Futbol kazaları nedeniyle kliniklere başvuran çocuklarla söyleşi yapan araştırmacılar, çocukların dörtte üçünün, 5 numara futbol topuyla çalıştığını tespit etti. İngiliz Futbol Federasyonu’nun 11 yaş grubu çocuk futbolcular için saptadığı 4 numara futbol topunun ise kazaların yüzde 14 üne neden olduğu gözlendi.
450 gramlık futbol topuna, saniyede 40 kilometre hızla vurulabildiğini belirten araştırmacılar, topun yaş olduğu anda, üzerindeki dikişlerin futbolcuya veya kaleciye büyük darbe indirdiğini ve daha tehlikeli kazalara yol açtığını kaydetti.
Araştırmacılar, yetişkinler için yapılan futbol topunun çocuk kaleciler için daha büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, 8-11 yaş grubu için 4 numara, daha küçük çocuk futbolcular için de 3 numara futbol topunu salık veriyor.
Araştırmacılara göre, daha önce bu konuda yapılan tavsiyeler, çocuk futbolcuların büyük bir çoğunluğu tarafından dikkate alınmıyor.
Kirli Havada Top Koşturmasın
Bilim adamları, kirli havalarda top oynayan ve koşarak yorulan çocukların astım riskiyle karşı karşıya olduklarını saptadı. Daha önceki araştırmalarda, kirli havanın astımlı hastalarda nefes almayı zorlaştırdığı ve astım krizine yol açtığı belirlenmişti.
California’nın Güney kesiminde, 8-14 yaş grubuna dahil ve hiç nefes sorunu olmayan 3 bin 500 çocuk 4 yıl boyunca gözlendi. Bu sürede çocukların yaşam koşulları, ailelerinin eğitim düzeyi ve yaşadıkları bölgedeki hava kirliliği, ozon oranı incelendi. Ayrıca çocukların evlerinin dışında yaptıkları spor oyunları hakkında bilgi toplandı. Araştırma süresince 265 çocukta astım ortaya çıktığı gözlendi. Araştırmacılar, bölgelerinde ozon oranı yüksek olan ve açık havada futbol, basketbol, tenis, voleybol gibi takım sporu yapan çocukların, spor yapmayan çocuklara göre 3 kez daha fazla astım riski içinde olduklarını saptadı.
Araştırmacılar, hava kirliliğinin fazla olduğu zamanlarda çocukların egzersiz ve sporu kapalı sahalarda yapmalarını salık veriyor.