Çocuklarda Ev Kazası Riski Yüksek

Çocuklarınızı altı yaşına kadar evde kesinlikle yalnız bırakmayın. Evinizde tehlike oluşturacak her türlü eşyaya karşı da önlem alın.

Çocuklarınızı altı yaşına kadar evde kesinlikle yalnız bırakmayın. Evinizde tehlike oluşturacak her türlü eşyaya karşı da önlem alın.

Çocuğunuz emeklemeye başladığı andan itibaren sürekli evin içinde dolaşmaya, etrafı kurcalamaya başlar. En umulmadık yerden başına bir kaza gelip, ölümcül tehlike yaşayabilir. Temizlik malzemelerini içebilir, merdivenden yuvarlanabilir, üzerine sıcak şeyler dökülebilir... Özellikle 6 yaşına kadar kesinlikle yalnız bırakılmaması gereken çocukları kazalardan korumak için ev içinde çeşitli önlemler alınması gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde yılda 25 milyon çocuk kazalarda yaralanıyor. Her yıl 14 yaşın altındaki 12.000 çocuk kazalardan dolayı ölürken, 50.000 çocuk ise sakat kalmakta. Düzenli istatistiklerin tutulduğu İngiltere'de kaza sonucu ölümlerin yüzde 40'ını ev kazaları oluşturuyor. Ülkemizde de Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE)'nün 2001 yılı kayıtlarına göre 1-4 yaş grubu çocuk ölüm nedenleri arasında ev kazaları 4. sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre son 5 yılda 120 bin çocuk ev kazası sonucu hastaneye müracaat etti ve bunların 2 bini hayatını kaybetti.

Çocuğun karşılaşacağı tehlikelerin, büyümesi ve gelişmesi ile değiştiğini belirten uzmanlar, fiziksel ve zihinsel gelişim aşamalarının bilinmesi ile yaşa göre potansiyel tehlikelerin ve güvenli olmayan durumların tahmin edilip önlenebileceğini vurguluyor. Kazalardan kendilerini koruyabilecek gelişimsel beceriye henüz yeterince sahip olamamaları sebebiyle, 0-6 yaş grubu çocuk kazaya uğrama oranı en yüksek grubu oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Çocukların ebeveyn tarafından tehlikeden korunma ihtiyacı olduğu gibi, kişisel gelişimleri için çevrelerindekini keşfetmeleri ve öğrenmeleri de gerekir. Büyüklerin gözetiminde dahi olsa güvenli bir ortam oluşturulmamışsa, çocuğun kazaya uğraması kaçınılmazdır.

Çocuklara evde güvenli bir ortam oluşturabilmek için yapılması gerekenler: