Çocukta İşitme Kaybı ve Belirtileri

Okul öncesi dönemde çocuklarını olumsuz etkileyen işitme kaybına karşı ailelerin dikkatli olması ve zamanında doktora gitmesi gerekiyor.

Televizyonun Sesini Çok Açıyor, Annesine Cevap Vermiyor

Okul öncesi dönemde çocuklarını olumsuz etkileyen işitme kaybına karşı ailelerin dikkatli olması ve zamanında doktora gitmesi gerekiyor. Bu dönemdeki çocuklar kendilerini ifade etmekte sorunlar yaşadıkları için anne ve babaların iyi bir gözlemci olmasında yarar var Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Köybaşıoğlu, Okul öncesi dönemdeki bir çocuk televizyonun sesini çok açıyorsa, annesi veya babası seslendiğinde cevap vermiyor, birden fazla tekrar ettiriyorsa hekime başvurmak gerekiyor. Çünkü orta ve iç kulakta, tek taraflı ya da çift taraflı enfeksiyonlardan kaynaklanan işitme kayıpları olabiliyor” diye konuştu.

Kulaktaki enfeksiyonların oluşumunu anlatan Prof. Dr. Ahmet Köybaşıoğlu, dış kulaktan başlayıp, orta ve iç kulakta da görülebilen bu enfeksiyonların, tek taraflı ya da çift taraflı olabildiğini belirtiyor. Geniz eti büyümelerinde enfeksiyonların daha kolay yerleşebileceğini ve östaki tüpü aracılığıyla orta kulağa geçerek enfeksiyon oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Köybaşıoğlu, şunları söylüyor: “Enfeksiyon yüzünden orta kulakta su toplanıyor. Bazen enfeksiyon olmasa da östaki tüpü bozukluğuna yol açarak orta kulakta su toplanabiliyor. Bu sorunlar özellikle beş-altı yaş civarında, okul öncesi çocukların kulaklarında görülüyor. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlıkları da bu işitme kayıplarına yol açıyor.” Çocuklarda işitme kayıplarına yol açan enfeksiyonların ağrı, ateş, üşüme, titremeyle kendini gösterebildiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Köybaşıoğlu, “Çocuklar bu belirtileri dile getiremiyor. Onun yerine televizyonun sesini çok açıyor, söylenenleri tekrar ettiriyor. Okula yeni başlamış çocuklarda ortaya çıkıyorsa, öğretmenini dinlemiyor. Soru soramıyor. Arkadaşları alay eder korkusuyla anlamadığını bile söyleyemiyor. Uzun süre anne babasıyla, öğretmeniyle paylaşmadığı zaman 2-3 ay sürüp kronikleşebiliyor” diyor.

İç Kulakta Sorun Varsa Acilen Müdahale Şart!

Enfeksiyon kaynaklı işitme kayıplarının dışında, bir de iç kulaktaki sorunlardan kaynaklanan ani işitme kayıplarının bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Köybaşıoğlu, ani işitme kayıpları konusunda şu bilgileri veriyor:

“İç kulakta ses dalgalarını sinir iletimine dönüştüren hücreler var. Bu hücreler viral etkenlerle hasarlanabiliyor. Ardından birden bire ortaya çıkan işitme kayıpları ortaya çıkıyor. Bu işitme kayıpları bazen çift taraflı oluyor, ama çoğunlukla tek taraflı oluyor. Hasta işitmesinin azaldığını belirtiyor. Ancak acilen en fazla üç gün içerisinde tedavi edilmesi gerekiyor. İç kulaktaki işitme kayıplarında ne kadar erken tedaviye başlanırsa alınan cevap o kadar iyi olabiliyor. Biraz bekleyelim geçer düşüncesi çok tehlikeli bir durum. İşitme kayıpları kalıcı şekilde karşımıza çıkabiliyor. En çok da kış aylarında görülüyor.” Enfeksiyonlardan korunmada düzenli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Köybaşıoğlu, “Tek yönlü beslenmekten kaçınmakta fayda var. Doğru ve dengeli beslenme vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Çünkü enfeksiyonlar yetişkinlerde yılda 3-4 kez olmasına karşın, çocuklarda yılda 8-9 kez oluyor, her enfeksiyon kulakta su birikmesine neden oluyor. Çocuklarda kreşte ya da okulda kalabalıkla beraber olduğundan dolayı, enfeksiyonlara karşı daha açık oluyor” diyor.

Enfeksiyon İlerlemeden Tedaviye Başlanmalı

İşitme kayıplarına yol açan enfeksiyonların tedavisi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Köybaşıoğlu, tedavide yapılanları şöyle anlatıyor: