Rahatlık ve güvenilirlik, yeni doğmuş bir bebeğin gardırobunun vazgeçilmez unsurlarıdır. Unutmayınız ki, herhangi bir giyim malzemesinin gereğinden fazlasını satın almak hiç de ekonomik değildir. Bebeğinizin ne kadar da çabuk büyüdüğünü görmek doğrusu sizi çok şaşırtacaktır. Dolayısıyla, kural olarak, yeni doğmuş bebek giysilerine ya da küçük beden giysilere fazla itibar etmeyiniz. Olgunlaşmış gebelik neticesinde normal zamanında doğmuş bebeklerin 3 ila 6 aylık bebekler için yapılmış giysileri giymemesi için hiçbir neden yoktur. Bebeğinizi hastaneden eve getirdiğinizde ne tür giysiler giydirebileceğiniz konusunda aşağıdaki açıklamalar yardımcı olabilir, şüphesiz değişik mevsimler olabileceği dikkate alınmalıdır.
Bebeğinizin Giysi Tercihi İçin Öneriler:
- Örgü gecelikler bebeğin gardırobunun esas parçasını teşkil eder. Bunlar genellikle alt taraflarında bağlama ipi ve bebeğin kendisini tırmalamaması için tek parmaklı eldivenleri olan giysilerdir. Bu tür bir giysiden bebeğin gardırobunda üç ya da dört tane olması yeterlidir. Bebek için streç giysiler çok rahattır ve gündüz ya da gece giydirilebilir. Genellikle polyester, terikoton ya da pamuktan yapılan bu tür giysiler bebeğin bezinin rahatça, değiştirilmesini mümkün kılan açılabilen bölüme sahiptirler.
- Çamaşırlar ikiye ayrılır: tepeden giydirilenler, kollardan geçirilenler. Kollardan gömlek gibi giydirilen çamaşırlar bebeğe daha kolay giydirildiği için daha çok tercih edilir. Hava çok soğuk olmadıkça, kısa kollu, orta beden çamaşır yetenidir.
- Süveterler genellikle akrilikten yapılır ve bebek yatağından çıkarıldıktan sonra, özellikle soğuk havalarda vücut ısısını korumak için kullanılır. Eğer bebeğinize süveter giydirirseniz, boğazının etrafının yeterince rahat olması gerektiğine ve düğmelerinin güvenli şekilde düğmelenmesine dikkat ediniz.
- Kışlık elbiseler, tulumlar ve pamuklu kaba kumaştan yapılmış giysiler soğuk bir iklimde bebeğinize giydirmeniz gereken giysilerdir. Tulum, bebeği omuzlarından ayaklarına kadar kapatan fermuarlı bir giysidir. Bu tür giysiler genellikle yumuşak, pamuklu ve su geçirmez malzemeden yapılırlar.
Bebek soğuk bir havada dışarı çıkarılacaksa, bir başlık giydirilmesi gereklidir. Yazın, herhangi bir büyüklükte bir güneşlik ya da güneş şapkası takmalıdır. - Ayakkabı giydirmek, yeni doğmuş bebekler için tavsiye edilmez. Patik ya da çoraplar bebeğin ayaklarını soğuk iklimlerde sıcak tutmak için tavsiye edilen giysilerdir.
- Yatak çarşafları olarak üç ila altı çarşaf kullanmalı, bir yatak koruma şiltesi kullanmalı ve iki-üç adet nevresimle battaniye bulundurulmalıdır.
- Battaniyeler genellikle pamuk ya da polyesterden olmalıdır. Pamuk battaniyeler iyi ısı tutucu değildir, ama bebeğin üzerindekileri savurup atmasına engel olduğundan güvenlik açısından iyidirler.
Bazı anneler ve babalar bebeklerine fazla giysi giydirmeye eğilimlidirler. Bebeğe fazla giysi giydirmek iklim değişikliklerinde bebeğin bu değişikliklere adapte olmasını engelleyici olduğundan bebeğin kolayca soğuk almasına neden olabilir.
Bebeğinizin Üşümediğini Ve Daha Fazla Giysi Giymeye Gereksinimi Olup Olmadığını Nasıl Bilebilirsiniz?
Bebeğin vücudu sıcak olduğu halde soğuk olabildikleri için eller iyi bir gösterge sayılamaz. Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak için kollar bacaklar ya da boynu daha iyi ipucu verebilir. Fakat en iyi rehber bebeğin yüzüdür. Eğer bebek üşüyorsa, yanakları solgun olacaktır. Üşüyen bir bebek de muhtemelen hareketsiz olacaktır.