Çocukların okul ortamı gibi günlük yaşam alanlarında maruz kaldığı gürültü seviyeleri tespit edilmiştir. Gürültü şiddeti ne kadar yoğun olursa çocuklardaki sinirlilik, dikkat dağınıklığı ve umutsuzlukta o derece artmaktadır.
Bilim adamları, günlük kronik gürültünün, çocuklarda tansiyon, kalp atışları ve stres hormonlarının yükselmesine yol açtığını saptadı.
Avusturya’da 4. sınıfa giden 115 çocuk üzerinde araştırma yapıldı. Araştırmacılar, grubun yarısını 50 desibel gürültülü bölgeden, diğer yarısını da 60 desibel gürültülü semtlerde oturanlar arasından seçti. 50 desibelin bir çamaşır kurutma makinasının gürültüsüne, 60 desibelin ise bulaşık makinasının gürültüsüne eşit olduğu belirtildi. Araştırma sonucunda, az gürültülü ortamın bile çocuklarda, kuruntu ve umutsuzluğa, sinir sisteminin etkilenmesine yol açtığı kaydedildi.
Gürültülü ortamda yaşayan çocuklarda geceleri kortizon oranının arttığı, bunun da psikolojik stresin yükselmesine yol açtığı belirtildi.
Bilim adamları, tansiyonu yükselten herhangi bir nedenin, uzun dönemde sağlık üzerinde olumsuz etki yarattığına değiniyor. Bu durumun, ileri yaşlarda yüksek tansiyon hastalığına yol açabildiği bildirildi.
Cornell Üniversitesi araştırmacılarından Gary Evans, her gün yaşanan kronik gürültünün, çocuklarda ve yetişkinlerde sağlık, öğrenme ve hareket üzerinde ciddi olumsuz etki yaptığına işaret etti. ABD’de kentlerdeki gürültünün ortalama 55-70 desibel olduğu ve 85 desibele kadar çıktığı da belirtildi.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.