Kırtasiye Malzemesi Seçerken Dikkat

Eylül ayının ilk haftaları anne babalar için, çocuklarının kırtasiye ve diğer öğrenim gereçlerini satın almak için koşuşturduğu günlerdir.

Kırtasiye Malzemesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli

Eylül ayının ilk haftaları anne babalar için, çocuklarının kırtasiye ve diğer öğrenim gereçlerini satın almak için koşuşturduğu günlerdir. Yaklaşık 16 milyon öğrenci her sene bu günlerde öğrenime başlar. Bu sene de ilk ve orta öğrenim okulları 19 Eylülde açılacak

Anne babalar bir yandan önemli miktarlar tutan harcamayı daha ucuzunu bularak azaltmaya çalışırken öte yandan da çocukları için en iyisini en kalitelisini alma telaşı içinde çarşı pazar dolaşır dururlar. Üstelik de bu alışveriş diğerlerine göre fiyatın ötesinde bir dikkat ve özen ister. Çünkü seçilen malzemelerin öğretmenin istediğine uygun olmak, kaliteli olmak, çocukların sağlığına zarar vermemek ve piyasanın en uygun fiyatında olmak gibi birçok özelliğe sahip olması gerekiyor. Onca farklı alışveriş yerinden, onca tür ve marka içinden, sayılan özellikleri taşıyan malzemeleri seçebilmek için, nerede ne kaça satılıyor, hangisi daha iyi ve hangisi sağlığa zararsız gibi konularda bilgi sahibi olmak gerek. Buna karşılık ailelerin bu alışverişin niteliği ve niceliği konusunda sahip olduğu tek bilgi okulların ilan tahtalarına astıkları listesidir. Bir de yasak olanlar da dahil her türlü malzemenin satışa sunulduğu duyum ya da uyarıları. Gerçekten de piyasa denetlenmiyor ya da denetlenemiyor. Bu nedenle de, sağlığa zararlı birçok kırtasiye malzemesi piyasada satışa sunuluyor. Bunların içinde satışı yasaklanmış olanlar da var.

Geçtiğimiz yıla dek organik çözücü (solvent) içeren kırtasiye malzemeleri serbestçe satılıyor idi. “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair 5898 Sayılı Kanun” Mayıs 2009'da TBMM'de kabul edildi. Uygulamalara açıklık getiren “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik” ise Ağustos 2010'da Sağlık Bakanlığı'nca yayımlandı. Bu kanun ve yönetmenlik ile uçucu organik çözücüler içeren kırtasiye malzemelerinin 18 yaşından küçüklere satışı yasaklandı. Ayrıca bunların üretildiği yerlerde 18 yaş altı çocuk çalıştırılması da yasak. Böylece TBMM ve Bakanlık üstüne düşen görevi yapmış oldu. Sıra anne baba ve öğretmenlerde. Anne ve babalar çocuklarına uçucu organik çözücü içeren kırtasiye malzemelerini kesinlikle satın almamalı ve kullandırtmamalıdır. Öğretmenler, bu konularda hem öğrencilerini bilgilendirmeli hem de onların kullandığı kırtasiye malzemelerini denetleyerek, sağlığa zararlı madde içerenlerini kullanmalarına müsaade etmemelidir. Bu yalızca öğrencinin sağlığı açısından değil kendi sağlığı açısından da gerekli.

Kırtasiye malzemesi alırken ve kullanırken ambalaj ve etiket üzerindeki bilgiler mutlaka dikkatlice okunmalı ve incelenmelidir. Her şeyden önce bir markası, üretici adresi ve barkodu var mı? İçindeki maddeler belirtiliyor mu? “Su bazlı”, “alkol bazlı”, “solvent bazlı” gibi tanımlamalar yapılmış mı? Ayrıca sağlık uyarıları, TSE veya CE damgası var mı? Bunlar tek tek incelenmeli ve seçime bu bilgiler ışığında karar verilmelidir.

Kırtasiye Malzemelerinde Bulunabilen Zararlı Maddelerin Başlıcasını Şu Başlıklar Altında Toplamak Olanaklı: