Eğitimcileri ve Sağlık Uzmanlarını Ankara’da Buluşturdu
81 ilden 300’e yakın öğretmen ve sağlık uzmanı , “Çocukluk çağında diyabetin önlenmesi, bakım ve tedavisinin geliştirilmesini” amaçlayan “Okulda Diyabet Programı” çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir araya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen ve sanofi-aventis tarafından koşulsuz desteklenen “Okulda Diyabet Programı” çerçevesinde düzenlenen toplantıda okul kantinleri genelgesi de masaya yatırıldı.
Türkiye’de bir ilk olan ve geçtiğimiz sene hayata geçirilen “Okulda Diyabet Programı” (ODP) çerçevesinde öğretmenlerin çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında eğitilip bilinçlendirilmesi ve bu yolla sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrolü programı kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen ve sanofi-aventis tarafından koşulsuz desteklenen “Okulda Diyabet Programı” ile hedef, Türkiye’de 750 bin öğretmen ve 17 milyon öğrenciye ulaşarak çocuklarda diyabet belirtileri konusunda farkındalık oluşturmak.
“Okulda Diyabet Programı” ile tüm Türkiye’ye ulaşmak ve daha fazla kişiyi bilinçlendirmek için tüm okullarda diyabet ve sağlıklı beslenme eğitimi verilmesi hedefleniyor. Diyabetli çocukları izleyen Çocuk Endokrin Merkezleri de yıl içinde 50’den fazla bilgilendirme toplantısı yapacak.
Türkiye’de 20 Bine Yakın Diyabetli Çocuk Yaşıyor
81 ilden gelen öğretmenlerin, sağlık uzmanlarının, Sağlık Bakanlığı ve MEB yetkililerinin bir araya geldiği toplantıda; çocuklarda diyabet ve öğretmenin rolü, çocuklarda şişmanlık, sağlıklı beslenme ve okullardan beklentiler konularında sunumlar yapıldı.
Toplantıya katılan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda ODP Proje Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye’de çocuklarda diyabet ve obezitenin çok önemli birer sorun haline geldiğini ancak bununla ilgili farkındalık seviyesinin oldukça düşük olduğuna dikkat çekti: “Türkiye’de 6–16 yaş grubunda obezite sıklığı son 8 yılda % 5’den % 10’a yükseldi. Bu oran ekonomik durumu iyi olan kesimde % 16’larda seyrediyor. Bu çocukların en az üçte biri erişkin dönemde obezite ve diyabet riski taşımaktadır. Zira Türkiye’de bugün 15–20.000 civarında diyabetli çocuk var ve bu sayıya her yıl 1700 civarında yeni vaka ekleniyor. Bu çocukların çoğu eğitim ortamlarında sorunlar yaşıyorlar. Mesela diyabetli çocukların ders sırasında ara öğün almalarına ve tuvalete gitmelerine izin verilmelidir. Okullarda kan şekeri ölçümü ve insülin yapılması için mekânlar oluşturulmalıdır. Yatılı okullarda diyabete uygun beslenme için kolaylık sağlanmalıdır. “Okulda Diyabet Programı” sayesinde öğretmenlerimiz diyabet bulgularını öğrenerek çocuklarda diyabeti erken fark edebilir ve tehlikeli bir tablo oluşmadan tanı konmasını sağlayabilirler.”
Projenin Paydaşları, Çocukların Yaşam Kalitesini Yükseltmek İçin Çalışıyor
Projeye koşulsuz destek veren sanofi-aventis Ülke Müdürü Olivier Guillaume, sosyal sorumluluk çalışmalarının şirket performansını geliştirmek için özel önem taşıdığını söyledi.
Olivier Guillaume, sanofi-aventis olarak diyabeti insanlara sağlık hizmeti sunma çabalarında merkeze koyduklarını ve 85 yıldır bu alanda çalıştıklarını söyledi: “Bu süre boyunca diyabet hastalık yönetimi konusunda, hastalığın önlenmesinden en uygun tedaviye kadar geniş bir alanda deneyim kazandık. Bu kapsamda geçtiğimiz senelerde diyabet hastalık yönetimi programı geliştirdik. Bu programın altında sağlık otoriteleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiğimiz projeler var. Okulda Diyabet Programı da bunlardan biri. Bugün Türkiye’nin her köşesinden, çocukluk çağı diyabeti konusunda özveriyle çalışan sağlık uzmanları ve eğitimcilerin bir araya geldiği bu toplantıya katılmaktan memnunum. Eğitimcilerin ve sağlık uzmanlarının diyabetli çocukların yaşam kalitelerini artırma çabasında liderliği aldıklarını görmek çok duygulandırıcı. Bu programa destek olmaktan sanofi-aventis olarak gurur duyuyoruz” dedi.
Okul Kantinleri Genelgesi Uygulamaları Gözden Geçirildi
300’ü aşkın kişinin katıldığı toplantıda, okul kantinleri genelgesinin uygulamaları da gözden geçirildi. Ayrıca Türkiye’deki yaklaşık 60 bin okulda müfredata girecek olan “Çocuklarda Diyabet”, “Çocuklarda Şişmanlık ve Sağlıklı Beslenme” derslerinin içeriği üzerinde çeşitli fikir önerileri geliştirildi.
Şişman çocuk sayısının 2 milyona ulaştığı varsayılan Türkiye’de çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında ulusal düzeyde bir bilinç oluşturulması amacıyla hazırlanan “Okulda Diyabet Programı”nın diğer adımlarını ise “Beslenme Dostu Okul Sertifikasyonu” ve “Diyabetli Çocuklara Burs Programı” gibi projeler oluşturuyor.