Tatilde Çocuklarınızı Koruyun

Böcek sokmasından enfeksiyona, ishalden zehirlenmeye kadar birçok hastalık tatillerde ortaya çıkıyor. Önlem alınırsa bu sorunlar da en aza indirilmiş oluyor.

Çocuklarla yapılacak tatillerde alınması gereken önlemler var. Böcek sokmaları, havuz ve denizden kapılan mikroplar, besin zehirlenmeleri, enfeksiyonlar hem çocukların hem de anne-babaların tatillerini kâbusa çevirebiliyor. İşte Anadolu Sağlık Merkezi uzmanlarından anne-babalar için ‘çocuklu ve sağlıklı tatil’ önerileri...

Çocuğunuzu Böcek Sokmasından Koruyun

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, çocukları böcek sokmasından korumak için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

Çocuklarda İshale Dikkat!

Yazın gelişiyle birlikte ebeveynleri korkutan problemlerden biri de ishal. İshalin yaz aylarında görülme oranlarının artmasının 2 ayrı nedeni bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Birinci neden havaların ısınması yüzünden besinlerin daha kolay bozulması, ikincisiyse artan sıvı ihtiyacı nedeniyle her durumda sıvı alma isteğinin mikrop alma riskini artırması olarak görülüyor” diyor. İshallerin ortaya çıkmasındaki bir başka önemli etkenin ise hijyen kurallarına uyulmaması olduğu belirtiliyor. İshale yol açan etkenler arasında başta virüsler, bakteriler ve parazitler geliyor. Çocuklarda meydana gelen ishallerde sıvı kaybının yüksek olması hastane yatışlarını artırırken, sıvı kayıplarının çocukları daha fazla etkilediği belirtiliyor. Çocuklarda yüzde 10’luk sıvı kaybı bile sıvı dengesini etkileyerek genel durumun bozulmasına neden olabiliyor. Bu sorun çocukları önce halsizleştirip sonra hareketsizleştiriyor ve bilinç kaybına kadar gidebilen durumlara yol açıyor. Eğer gerekli girişim yapılmazsa ishal çocuğun yaşamını tehdit etme noktasına gelebiliyor. Doktora geç getirilen çocuklarda sıvı kaybı yerine konsa bile kaybedilen elektrolitler nedeniyle bazı bozukluklar kalabiliyor.

Dondurma Tüketirken Bunlara Dikkat!

İshallerin bulaşıcı olduğunu belirten Dr. Ayşe Sokullu, özellikle ortak yaşam alanlarında ve tuvaletlerde el temizliği ve hijyen kurallarında hassas olunması gerektiğini vurguluyor. Yazın özellikle ortak yaşam alanlarının kullanımının artması, havuzların ve tuvaletlerin kullanımı, açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmesi mikrobik durumun yayılmasını kolaylaştırıcı etkenler olarak sıralanıyor. Yazın dondurma tüketiminde de çok dikkatli olmak gerekiyor. Açıkta satılan dondurmaları mümkün olduğunca tüketmemek gerekiyor. Kapalı satılan dondurmaların bulunduğu dolaplarınsa sürekli çalışır konumda olması gerekiyor.

Bunları Unutmayın