Tuzlanan Bebekler

Anadolu'da bazı bölgelerde bebeklerin; büyüdüğünde terlerinin kokmaması için, doğduktan hemen sonra tuzlandığı bildirildi.

Anadolu'da bazı bölgelerde bebeklerin; büyüdüğünde terlerinin kokmaması için, doğduktan hemen sonra tuzlandığı bildirildi.

Karaman Karamanoğlu Mehmet Bey Doğum ve Çocuk Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özkan, Anadolu da yeni doğan bebeklerin tuzlanması konusunda yaygın bir inanış olduğunu, tuzlama yapılan bir çocuğun da büyüyünce terinin korkmayacağına inanıldığını söyledi.

Dr. Özkan, hastanede 100 anne üzerinde yapılan geriye dönük sorgulamada, sadece 35 bebeğin doğumdan sonra tuzlanmadığını, kalanların ilk yıkama suyuna çeşitli miktarlarda tuz konulduğunu ya da tuza yatırıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Bazı ailelerin, bebeğin ilk yıkama suyuna 1-2 çay kaşığı tuz kattıklarını belirten İlker Özkan, İşi daha da ileri boyutlara götüren bazı aileler, bebeğin tüm vücudunu tuza batırıyor, hatta ağzına tuz veriyor dedi.

Tuzlanan bebeğin büyüyünce terinin kokmayacağı inancının bilimsellikten uzak olduğunu anlatan Özkan, şunları kaydetti: Ter bezi salgıları ergenlik çağında gelişmeye başladığı için tuzlamanın, ter kokusunun giderilmesi konusunda hiçbir yararı yoktur, üstelik bebeğin sağlığı açısından ciddi yan etkilere sahiptir.

Tuzlanan bebeklerde önemli boyutlarda su kaybı, kandaki tuz oranının yükselmesine bağlı havale geçirme, tansiyonun yükselmesine bağlı beyin kanaması, böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlar görülebilmektedir.

Göbeğe tuz dökülmesi sonucu kana mikrop karışması ve nadiren olsa da tetanos görülebilmektedir. Tuzlamanın bir diğer olumsuz sonucu ise deri üzerindeki kimyasal tahrişe bağlı cilt reaksiyonu ve pişiklerin oluşmasıdır.