Ünlü ABD'li doktor Fuhrman, “Yaşamak İçin Ye” kitabında hem kalp, tansiyon, şeker ve kanserle savaşan hem de 1.5 ayda 10 kilo verdiren beslenme önerilerini anlatıyor. Çeşitli hastalıkları beslenme ve doğal yöntemlerle iyileştirme uzmanı olan Amerikalı doktor Joel Fuhrman'dan öneri: Yaşamak için ye... Fuhrman, Türkiye'de de piyasaya çıkan ve ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz'ün önsözünü yazdığı "Yaşamak İçin Ye" adlı kitabında, aşırı beslenmenin kalp, tansiyon, diyabet, kanser dahil pek çok hastalığa neden olduğunu vurgularken, sağlıklı beslenmek ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenlere altı haftada en az 10 kilo zayıflamayı sağlayan beslenme programı öneriyor. Uzun ömrün formülünü besinler ve lifler açısından zengin bir diyet olarak gösteren Fuhrman, sağlık için çok önemli olan lifin, meyve, sebze ve baklagil gibi bitkisel yiyeceklerle ve bol miktarda alınmasını tavsiye ediyor.
Fuhrman, ekmek, makarna, pasta gibi karbonhidrat yönünden zengin besinlerin çok az tüketilmesinin, tatlı ihtiyacının meyvelerden karşılanmasının ve hayvansal besinler yerine de yeşil sebze yenmesinin önemine işaret ediyor. 280 gram brokolideki 100 kaloriye karşın, 28 gram hayvansal besinde 100 kalori olduğuna dikkat çeken Fuhrman, altı haftalık program sonucunda fazla kiloların yanı sıra kandaki yağ oranlarının düşeceğini, baş ağrısı, gastrit, kabızlık, sindirim güçlüğü ve burun kanaması gibi birçok semptomun yok olacağını belirtiyor. Kitapta şu besinler öneriliyor ya da yasaklanıyor:
Yarım Kilo Çiğ Sebze
- Sınırsız yiyecekler: Salata dahil bütün çiğ sebzelerden günde yarım kilo... Bu, bir göbek salatanın ya da kıvırcık salatanın tamamına denk geliyor. Bezelye, tatlı kırmızı biber, domates, salatalık... Yarım kiloluk bu yiyeceklerle alınacak kalori miktarı 100'den az. Ne kadar yerseniz o kadar kilo verirsiniz kuralı, sebzeler için de geçerli. Hedef yine yarım kilo. Bu sebzeleri yerken porsiyon çok büyük olmalı. Çalı fasulyesi, brokoli, enginar, kuşkonmaz, kabak, yeşil-kırmızı lahana, brüksellahanası, bamya, pazı, şalgam, pancar, ıspanak, karnıbahar, patlıcan, biber kullanarak sebzelerde çeşitliliği sağlayın. Nohut, kuru fasulye, barbunya, mercimek, soya fasulyesi, börülce... Baklagiller, dünyanın en mükemmel yiyeceklerinden. Kan şekerini sabitler, tatlı arzusunu köreltir ve akşamüstü acıkmalarını engeller. Altı haftalık programda günde en az bir su bardağı dolusu yiyin. Günde en az dört meyve tüketin.
- Sınırlı yiyecekler: Günde en fazla bir porsiyon pişmiş nişastalı sebze ya da tam tahıllar (Mısır, patates, pirinç, pişmiş havuç, ekmek, kahvaltılık gevrekler). Çiğ kuru yemişler ve tohumlar (günde maksimum 30 gram). Avokado (günde maksimum 60 gram). Ketentohumu (günde 1 yemek kaşığı).
- Yasaklar: Süt ve hayvansal ürünler, meyve suyu, kurutulmuş meyve.