Kilo vermek için uygulanan düşük karbonhidrat-yüksek protein diyetinin, böbrek taşı ile kemik kaybı riskini arttırdığı saptandı.
Güney Dallas Tıp Merkezinde yapılan ve altı hafta süren araştırmada, enerji harcamak için ihtiyaç duyulan karbonhidrat eksikliğinin, vücudu enerji yakmak için başka kaynaklara (yağlara) yönlendirdiği, bu durumda da kandaki asit miktarının arttığı belirlendi.
Yüksek protein diyeti uygulayanlarda ise böbrek taşını engelleyen sitrik tuzu oranının yüzde 25 düştüğü gözlendi.
Popüler diyet, kanda asit artmasına neden olan hayvansal gıdalar ile alkalin eksikliği meydana getiren beslenme şekli olarak biliniyor.
The American Journal of Kidney Diseases dergisinde yer alan araştırma raporunda, yüksek oranda protein diyetinin, kandaki asit oranını yüzde 90 artırabildiği, vücutta ise karbonhidrat eksikliği meydana getirdiği belirtildi.
Dengeli Beslenme Ve Egzersiz
Güney Dallas Tıp Merkezinde yapılan ve altı hafta süren araştırmada, yüksek protein diyeti uygulayan deneklerin idrarlarında, böbrek taşını engelleyen sitrik tuzu oranının yüzde 25 düştüğü gözlendi.
Dr. Chia-Ying Wang, bu diyeti uygulayanların kilo verebildiğini, ancak sağlık açısından kendilerini riske soktuklarını açıkladı. Vücudun enerji harcamak için karbonhidrata ihtiyacı olduğuna işaret eden araştırmacılar karbonhidrat eksikliğinin, vücudu enerji yakmak için başka kaynaklara (yağlara) yönlendirdiğini, bu durumda da kandaki asit miktarının arttığını belirtiyor. Vücudun yağları kullanarak enerji harcamasıyla, ketoasidoz (kanda keton cisimciklerinin artmasıyla meydana gelen patolojik durum) meydana geldiği biliniyor.
Uzun dönem yüksek protein diyetini uygulayanlar arasında osteoporoz hastalığı riskinin de arttığına dikkati çeken uzmanlar, dengeli beslenme ve egzersizle kilo verebilmenin daha sağlıklı olduğunu kaydediyor.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.