Tatlandırıcılar Ve Zayıflama

Tatlandırıcılar Ve Zayıflama

Tatlandırıcı kullanımının artması geçmişte suni şekerin sağlığa zararlı olabileceği yönünde ortaya atılan iddiaları yeniden gündeme getirdi.

Tatlandırıcı kullanımının artması geçmişte suni şekerin sağlığa zararlı olabileceği yönünde ortaya atılan iddiaları yeniden gündeme getirdi. Time dergisinin görüşüne yer verdiği sağlık uzmanı Michael Jacobson a göre tatlandırıcılar çok zararlı değil, ancak çok yararlı olmadıkları da ortada.

Şeker yerine tatlandırıcı kullanmak, her geçen gün biraz daha sıkça etrafımızda gördüğümüz bir alışkanlık haline geldi. Bu alışkanlık söz konusu olduğunda dikkati çeken nokta ise günümüzde sakarin ve benzeri maddeler içeren bu tatlandırıcıları diyabet hastalarından çok zayıflamak ya da kilosunu korumak isteyenlerin kullanması. Geçmişte sağlığa zararlı oldukları iddia edilen tatlandırıcıların ne kadar güvenilir olduğu ve kilo vermeyi ne kadar destekleyebileceği ise hâlâ merak konusu.

Bu konuda bir yazı yayımlayan Time dergisi, ABD deki Kamu Yararı İçin Bilim Merkezi'nin yöneticisi Michael Jacobson un görüşlerine yer veriyor. Jacobson, Yapay şeker çok kötü bir şey değil, ancak sağlığınız için süper bir şey olduğu da söylenemez diyor.

Baş düşman olmasa da çok yararlı değiller Geçmişte, Sweet n Low marka tatlandırıcılarda kullanılan sakarinin maymun ve farelerde kanser riskini arttırdığı, NutraSweet in maddesi olan aspartame'ın baş ağrısı ve migrene neden olduğu iddia edilmişti. 1960 ve 1970'lerde ortaya atılan bu iddia sonucunda Sweet n Low adını taşıyan tatlandırıcıların üzerinde 2000 yılına kadar sağlığa zararlı olabileceği yolunda uyarı bulundurulmuştu. Sonrasında bu uyarı kaldırılmıştı. Splenda adıyla piyasaya sürülen, suklarozdan üretilen yapay şekerler ise uyarısız satılan tatlandırıcılar arasındaydı.

Jacobson, tatlandırıcıların yüzde yüz sağlıklı olup olmadıkları konusunda da yüzde yüz zararlı oldukları konusunda da ellerinde çok kesin bir veri olmadığına dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor:

Ancak elimizdeki verilere göre bence sakarin konusundaki ciddi şüpheler hâlâ geçerli, aspartame sanıyorum zararsız ve suklarozun zararsız olduğundan eminim. Uzun lafın kısası, tatlandırıcılar baş düşmanınız olmasa da çok yararlı bir şey değil.

Kendinizi Kandırmayın

Jacobson'un asıl uyarısı zayıflayacağım diye yapay şeker alanlara yönelik. Jacobson, insanların tatlandırıcıyla tatlı yapıp içine yağ koymalarının kaloriyi fazla düşürmediğine ya da büyük bir hamburger yerken yanındaki kolayı diyet içmelerinin vücuda giren kalori miktarını çok az düşürdüğüne dikkat çekiyor. Bu nedenle de kimsenin pasta yerken yanında içine tatlandırıcı atılmış kahve içerek kendisini kandırmamasını istiyor.

Pastadan aldığınız ya da hamburgerden aldığınız kalori ve yağ miktarının yanında bir-iki kaşık şeker yerine tatlandırıcı koyarak kıstığınız kalori miktarı gülünecek derecede az ve yararsız diyen Jacobson'a göre zararı kanıtlanmamış olsa da diyabet hastası olmayan ya da gerçekten bilinçli bir diyet uygulamayanların tatlandırıcı kullanması çok anlamlı değil.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...