Detoks Karmaşası

Detoks Karmaşası

Detoks, vücudun toksin atma işlemidir.

 

Detoks ve Toksinlerin Temeli  

Detoks, vücudun metabolik atıkları, toksinleri ve zararlı maddeleri temizleme sürecidir. Toksinler ise organizmaya zarar veren, sağlığı olumsuz yönde etkileyen maddelere denir.

Toksinler, çevresel kirlilik, yanlış beslenme, stres ve yaşam tarzı alışkanlıkları gibi birçok faktörün bir araya gelmesiyle vücuda girerek hücresel düzeyde reseptörlere veya enzimlere bağlanır ve hücresel fonksiyonları etkileyebilirler.

 

Vücuttaki Doğal Detoks Süreci

Vücut, özellikle karaciğer ve böbrekler aracılığıyla doğal bir detoksifikasyon sürecine sahiptir. Karaciğer, toksinleri parçalayarak ve vücuttan atarak temizlerken, böbrekler ise idrar yoluyla toksinleri uzaklaştırır. Aslında vücudumuzdaki birtakım organlarımız zaten detoks görevini görüyor ancak birçok kişinin rutinleşen zararlı yaşam tarzı alışkanlıkları akabinde de vücuda alınan metabolik atıkların birikmesiyle oluşan hastalıklar detoksu ihtiyaç haline getirebilmektedir. Hastalıkların oluşmasına sebep olan toksinlerden arınmak, vücudu dinlendirmek amacıyla doğru bir şekilde programlanmış detokslar yapılabilir.

 

Uzmandan Yardım Alınmalıdır

Burada dikkat edilmesi gereken husus doğru detoks programını uygulamaktır. 

Uzman tarafından yönlendirilen ve kişinin özel ihtiyaçlarına uygun olarak ayarlanan detoks programları, en iyi sonuçları sağlar. Organizmanın ihtiyacı olan enerjiyi karşılamayan, sadece meyve-sebze sularına bağlı hazırlanan programlar, hem metabolizmanın yavaşlamasına hem de düşük protein alımına bağlı kas kaybına sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla uzmandan destek alınarak kontrollü bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır.

Şunu unutmamakta fayda var detoksun amacı kilo kaybını hedeflemek değil, immün sistemi yani bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, vücudu arındırmak, dinlendirmek olmalıdır.

 

Dilşah Aylin BULUT / DİYETİSYEN

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.