Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yücel Karaman tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek tedavisi doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin, yardımcı üreme yollarından da başarı sağlayamamaları durumunda gündeme gelen bir yöntemdir. Çiftlerin yaklaşık olarak bir yıl kadar bu süreçlerden geçmesi beklenmelidir. Bebek sahibi olamayan çiftler bu konuda tüp bebek tedavisi olduklarında, hemen bebek sahibi olacaklarını düşünürler. Ancak bu tedavide başarıyı etkileyen bazı unsurlar vardır. 

Bebek sahibi olamayan çiftler ne zaman tüp bebek tedavisine başvurmalıdır?

Çiftlerde bir yıl süreyle düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik meydana gelmediğinde, önce İnfertilite yani kısırlık alanında bir uzmana danışmaları gerekir. Bu sürecin en fazla 1,5 yıl olması beklenebilir. Çiftlerin araştırmalarında önce erkeğe yapılacak sperm tahlili ile başlanır. Basit bir yöntemle erkekte olan sperm sayısı ve sperm kalitesi öğrenilebilir. Kadının adet düzeni sorgulanıp, ultrasonla yumurta rezervi ve rahmin durumu gözlenir. Gerekiyorsa hormon analizleri yapılarak, rahim filmi çekilebilir. Bu tetkikler sayesinde çiftin hangi yöntemleri kullandığında gebelik elde edilebileceği belirlenmiş olur. Bu aşamalardan sonra çiftlerin tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olacağı belirlenirse, tedavi için bir merkeze gidilebilir.

Yapılan tetkikler sonucunda uygun olan çiftlere hemen tüp bebek tedavisi yapılır mı?

Çiftlerin yapılan tetkikleri sonucunda tüp bebek tedavisine uygun olduğu belirlenmiş olsa da, bazı çiftlerin doğal yöntemlerle bebek sahibi olabilmeleri için, 6 aylık bir süreç tanınır. Bu uygulamanın sebebi tetkikler sırasında rahim filmi çekilmesinde tüplerde olan tıkanıklıkların açılmış olma olasılığındandır. Çiftlerin bir kısmı bu şekilde gebelik elde edebiliyor.

Çiftlerin en fazla merak ettiği konuların başında, tüp bebek tedavisi için hangi yaş aralığında başarı sağlanabiliyor ve çiftler hangi yaşlara kadar beklemelidir?

Çiftlerin bebek sahibi olamadıkları dönemde 30 yaşın olması halinde,  en az 1 yıl beklemeleri gerekmektedir. Çiftlerin 30-35 yaş arasında olması halinde 6 ay, 35 yaş üstündeki çiftlerde ise hemen kısırlık uzmanına gitmeleri tavsiye edilir. Bu aşamada yapılan tetkiklerde kadının yumurtlamasına engel olan hastalıklar bulunursa, çiftlere uygulanacak ilaç tedavisi bebek sahibi olmalarına yardımcı olabilir. Bunların arasında tiroit problemleri, prolaktin hormonu yüksekliği, polikistik over sendromu gibi rahatsızlıklar sayılabilir. Kadınlara yapılacak histeroskopi ya da laparoskopik adlı cerrahi girişimler rahim içinde olan yapışıklıklar ayrılabilir, rahim içindeki perdeler temizlenerek, anne adayının gebe kalması sağlanabilir. Sperm sayısının sınırda olduğu tespit edilirse, çiftlere aşılama yöntemi uygulanarak bebek sahibi olmaları sağlanabilir. Ancak erkekte sperm yoksa ya da sperm sayısı 5 milyonun altında olursa, kadının tüpleri kapalıysa ve yaşının ilerlemesi söz konusuysa, yumurta rezervleri azalmışsa, çiftlerde tüp bebek tedavisine başlanmalıdır. Bu çiftlerin vakit geçirmeden uygun bir tüp bebek merkezine başvurması gerekir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...