Mevsimsel geçişlerin olması ile beraber karşılaşılan kötü etkilerden birisi ise solunum enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonların neler olduğunu ve belirtilerinin ne olduğunu sizlerle inceleyeceğiz. Fakat şunu belirtmekte fayda var hastalıklar ne kadar basit ve bilinir olsa da her insan farklıdır bu sebeple tedavisi şekli ve süreci de farklı olabilir.
Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu Nedir?
Üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) boğaz, burun, kulan, sinüsler ve gırtlak gibi üst solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyon türüdür. Bu tür enfeksiyonlarda genellikle bakteri ve virüslerin etkin rol oynaması sonucunda ise nezle, grip, sinüzit gibi bazı boğaz ağrısı rahatsızlıklarına neden olan hastalıktır. Bu tür enfeksiyon hastalıklar genel de mevsimsel olarak ortay çıkar ve sonucunda başka insanları da etkileye bilir. Fakat çocuk ve yaşlı insanlarda etkileri daha ağır ve şiddetli olabilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının neler olduğunu ve bu enfeksiyonların belirtilerini sizlerle inceleyeceğiz.
- Boğaz Enfeksiyonları: Streptokok bakterileri gibi patojenlerin neden olduğu boğaz enfeksiyonları, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, kızarıklık ve bademciklerde beyaz lekeler gibi belirtilerle ortaya çıkar.
- Grip (İnfluenza): İnfluenza virüsleri nedeniyle oluşan bir enfeksiyondur. Yüksek ateş, titreme, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Grip ciddi komplikasyonlara yol açabilir, bu yüzden risk altındaki kişiler grip aşısı yaptırmalıdır.
- Nezle (Soğuk Algınlığı): Rhinovirus ve diğer virüsler nedeniyle oluşan yaygın bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma ve hafif ateş şeklinde kendini gösterebilir.
- Sinüzit: Sinüslerin (burun boşluklarının) iltihaplanmasıdır. Burun tıkanıklığı, yüz ağrısı veya basıncı, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisi Nedir?
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi hakkında genel bilinen bir yanlış olan antibiyotik kullanımını her zaman etkili olmaya bilir. Çünkü çoğu üst solunum enfeksiyonu virüslerden kaynaklanır ve antibiyotikler etkisiz kalır. Bu sebeple, uygun tedaviyi belirlemek için uzman bir doktor ile görüşmenizde fayda vardır.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.