Erkeklerde Sıklıkla Görülen Ruhsal Bozukluklar

Erkekler, gerek biyolojik gerekse ruhsal yapıları nedeniyle; depresyon, anksiyete ve bipolar gibi birçok mental rahatsızlık / ruhsal bozuklukla baş etmektedir.

Erkekler, gerek biyolojik gerekse ruhsal yapıları nedeniyle birçok mental rahatsızlık/ruhsal bozuklukla baş etmektedir. Depresyon, anksiyete, bipolar gibi rahatsızlıklar erkeklerde sıklıkla görülen ruhsal bozukluklardandır. 

Ruhsal Bozukluk Nedir?

Akıl hastalığı veya psikiyatrik bozukluk olarak da bilinen mental rahatsızlık/ruhsal bozukluk, bir kişinin düşüncelerini, duygularını, davranışlarını veya genel akıl sağlığını etkileyen bir durumdur. Ruhsal bozukluklara genetik yatkınlık, yaşam deneyimleri, travma ve çevresel faktörler dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir.

Her biri kendi semptomları ve tedavi seçenekleri olan birçok farklı türde ruhsal bozukluk vardır. Bazı yaygın ruhsal bozukluklar arasında depresyon, anksiyete bozuklukları, bipolar bozukluk, şizofreni, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), yeme bozuklukları ve kişilik bozuklukları yer alır.

Zihinsel bozukluklar, bir kişinin ilişkiler, iş ve kişisel bakım dahil olmak üzere günlük yaşamlarında işlev görme yeteneği üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Erken müdahale daha iyi sonuçlara ve yaşam kalitesinin artmasına yol açabileceğinden, bir ruhsal bozukluğun belirtilerini yaşıyorsanız profesyonel yardım almanız önemlidir.

Erkeklerde Sıklıkla Görülen Ruhsal Bozukluklar Nelerdir?

Erkeklerde kadınlardan daha sık teşhis edilen birkaç ruhsal bozukluk vardır. Bununla birlikte, ruhsal bozuklukların herhangi bir cinsiyetten bireyleri etkileyebileceğini ve yaygınlıktaki bu farklılıkların çeşitli sosyal ve kültürel faktörlerden etkilenebileceğini belirtmek önemlidir. İşte erkeklerde en sık görülen ruhsal bozukluklardan bazıları şunlardır:

Depresyon: Depresyon daha çok kadınlarda teşhis edilirken, yine de önemli sayıda erkeği etkilemektedir. Depresyonu olan erkekler, daha tipik üzüntü ve geri çekilme belirtileri yerine sinirlilik, öfke ve risk alma davranışları gibi belirtiler gösterebilir.

Anksiyete bozuklukları: Erkekler ayrıca yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu ve sosyal anksiyete bozukluğu gibi anksiyete bozuklukları geliştirme riski altındadır. Erkeklerin anksiyete için tedavi arama olasılığı daha düşük olabilir ve bu da zamanla daha şiddetli semptomlara yol açabilir.

Madde kullanım bozuklukları: Erkeklerin alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da dahil olmak üzere madde kullanım bozuklukları geliştirme olasılığı kadınlardan daha yüksektir. Madde kullanım bozuklukları, bir kişinin fiziksel sağlığı, ilişkileri ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Bipolar bozukluk: Erkeklere, aşırı yüksek (mani) ve düşük (depresyon) dönemlerine neden olan bir durum olan bipolar bozukluk teşhisi konması kadınlardan daha olasıdır. Erkekler, kadınlara göre daha şiddetli manik dönemler yaşayabilir ve bu dönemler sırasında riskli davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksek olabilir.

Şizofreni: Şizofreni hem erkekleri hem de kadınları etkilerken, tipik olarak erkeklerde daha erken ortaya çıkar ve erkeklerde kadınlardan daha şiddetlidir. Şizofreni belirtileri sanrıları, halüsinasyonları, düzensiz düşünmeyi ve sosyal geri çekilmeyi içerebilir.

Bu bozuklukların erkeklere özel olmadığını ve herkesi etkileyebileceğini not etmek önemlidir. Herhangi bir ruhsal bozukluğu yönetmek ve tedavi etmek için profesyonel yardım almak çok önemlidir.