Ekinezya İçin Kışı Rahat Geçirin

Ekinezya İçin Kışı Rahat Geçirin

Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy kış mevsimin popüler bitkilerinden ekinezyadan bahsetti.

Ekinezya Yunanca dikenli kirpi anlamına gelen ’ecinos ‘tan türemiştir. Çok eski bir şifa otu olarak birçok kültürde ilaç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ekinezya bitkisi 1887 yılında ABD’de tıbbi kullanıma sokulmuş ve yaklaşık 40 yıl boyunca  nezle, grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların tedavisinde geniş ölçüde kullanılmiştır.

En sık kullanıldığı durumlar enfeksiyonlara karşı ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşıdır.  Özellikle immün (bağışıklık)  sistemini desteklemeyle ün salmış bir bitkidir. Beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek immün sistemi destekler. Güçlü antibakteriyel ve anti viral özelliklere sahiptir.  Ayrıca uçuk virüsü gibi virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunmakla birlikte boğaz ve akciğerdeki iltihabın yol açtığı hasarı da engelemektedir. Yara ve yanık tedavilerinde haricen de kullanılabilir.

Günümüzde ekinezya hakkında dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde araştırmalar yapılmaktadır. Özellikle modern tıbbın destekleyici bitkilerinden bilinen ekinezyanın dünyada 9 türü bilinmektedir.Bunlardan Echinacea purpurea, Echinacea pallida, Echinacea angustifolia türleri tıbbi amaçla kullanılır.

ABD Merkezli Connecticut üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre ekinezya şifalı bitkisinde 14 çeşit etken madde tespit edilmiştir. Değişik yapıdaki polisakkaritlerin, alkylamides ve cichoric asit in ekinezyada bulunan en önemli etken maddeler olduğu anlaşılmıştır. Aslında ekinezyanın değerini arttıran da bu maddelerdir. Bitki bu maddelere ek olarak bakır ve demir mineralleri ile tanenler,protein, yağ asitleri ve A,C,E vitaminleri içerir.

Ülkemizde de yetişen bu bitkinin kök, gövde, yaprak ve çiçekleri kullanılabilir. Türkiye'de kültürünün yaygınlaştırılması ve ilaç sanayinde değerlendirilmesi sağlanarak ekonomimize kazandırılması amaçlanmaktadır. Asıl etken maddesi köklerinde bulunmakla birlikte diğer kısımlarda da bu önemli maddeler mevcuttur.

Ekinezyadan elde edilen ürünler bitkisel çay, kapsül, extrat olarak ve diğer gıdalara eklenerek kullanılabilmektedir. Ekinezyanın suda çözünürlüğü az olduğu için extrat, kapsül veya bitkisel karışımlar içerisinde kullanmak bitkiden faydalanma oranını artıracaktır. Çay olarak tüketilecekse  tatlandırıcı olarak bal kullanılması tavsiye edilir.

Papatyaya alerjisi olan ve hamile bayanların kullanmadan önce hekimlerine danışmalarında fayda vardır. Bitkileri hayatımıza hastalanmadan girmesi gerektiğini ve düzenli kullanımın önemli olduğunu söyleyen Gülsoy ‘Aksuvital Doğal Ürünlerin ise ekinezya poşet çay ,kapsül, ve karışım macun formatlarıyla ürettiğini, bu preparatlarla Aksuvital’in kullanım kolaylığı sunduğunu açıkladı.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...