Grip Platformu, Sağlık Bakanlığı Desteğiyle “Kendini Koru, Hastanı Koru” Kampanyasını başlatıyor
Türkiye'de ilk defa Sağlık Bakanlığı ve birçok uzmanlık derneği, griple mücadele için “Grip Platformu” adıyla tek çatı altında toplandı. Grip Platformu, Avrupa Grip Uzmanları Çalışma Grubu (ESWI) ve Sağlık Bakanlığı'nın da desteği ile, Türkiye'de sayıları yaklaşık 22 milyon olan risk grubundaki bireylerin aşıdan en yüksek düzeyde yararlanabilmeleri için çalışmalar yapmayı amaçlıyor.
Prof. Dr. Selim Badur ve Avrupa ülkelerinde grip ile savaştan sorumlu ESWI yönetim kurulu üyesi Dr. Meral Akçay önderliğinde bir araya gelen dernekler, ESWI'nin desteği ile Grip Platformu olarak 24 Eylül 2011 tarihinde İstanbul'da ilk toplantısını gerçekleştirdi. Platformun İstanbul bölgesindeki hekim ve eczacılara yönelik ilk eğitim toplantısı ise, ESWI Başkanı Prof. Dr. Osterhaus'un katılımı ile 25 Eylül 2011 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapıldı.
Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen Grip Platformu toplantısında, Sağlık Bakanlığı ve farklı uzmanlık derneklerinin temsilcileri; griple ilgili son gelişmeleri, grip ile mücadelede aşıların yeri ve bu konudaki yenilikleri ele aldı.
11-14 Eylül 2011 tarihinde Malta'da gerçekleştirilen “ESWI: IV. Avrupa Grip Konferansı”nda gündeme gelen gelişmeleri de ele alan uzmanlar, Türkiye'de başlatılacak olan "Kendini Koru, Hastanı Koru" başlıklı projenin detaylarını paylaştı.
Sağlık çalışanlarının grip ve gripten korunma konusunda bilgilendirilmesini amaçlayan proje, bu sayede hem personelin gribe yakalanma oranını düşürmeyi hem de risk gruplarında aşılanmasının artırılmasını öngörüyor. Grip mevsiminin yaklaştığı bugünlerde, risk gruplarında ve yaşlılarda grip nedeniyle hastaneye yatışları ve ölümleri azaltmayı hedefleyen proje, öncelikli olarak 65 yaş üstü risk grubundaki 5 milyon kişinin aşılanmasını hedefliyor. 400 bin sağlık çalışanına ulaşmayı hedefleyen proje, Ekim ayı itibariyle İstanbul, İzmir, Edirne, Bursa ve Antalya'da başlatılacak.
Grip Platformu, Avrupa Grip Uzmanları Çalışma Grubu (ESWI) ve Sağlık Bakanlığı'nın da desteği ile, Türkiye'de sayıları yaklaşık 22 milyon olan risk grubundaki bireylerin aşıdan en yüksek düzeyde yararlanabilmeleri için çalışmalar yapmayı amaçlıyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Komisyonu, söz konusu risk gruplarında bulunan bireylerin en az %75'inin aşılanarak korunmaları gerektiğini bildirmiş olmasına ve söz konusu risk gruplarının aşı ile korunmalarını sağlamak amacıyla aşıların Sağlık Bakanlığınca ücretsiz sağlanmış olmasına rağmen ülkemizde bu oran %10 düzeylerinde seyrediyor.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.