Çocuklar şeker hastası olabilir mi? çocuklar şeker hastası olursa belirtileri ve tedavisi nedir veya ne yapılması gerekiyor sizin için inceliyoruz.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Nedir?
Vücudun beslenme kaynağı olan şekerin dengeleme görevine sahip olan organların başında insülin gelmektedir. Diyabet hastalığı yani şeker hastalığı bu hormondaki bozulmalara bağlı olarak görülmektedir.
Genel olarak yetişkin insanlarda görülen bir hastalık olarak da bilinsede son zamanlarda farkındalığın artmasıyla çocuklar üzerinde de tespit edilebiliyor.
Diyabet hastalığı ikiye ayrılmaktadır: Tip1 Tip2 olarak. Önceden insüline bağlı diyabet olarak adlandırılan Tip 1 Diyaber hastalığının kan dolaşımındaki şekerin hücrelerinde hasar söz konusu oluyor.
Tip 2 Diyabet hastaların da ise bu ilerletiş insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması ve bu nedenle kan dolaşımındaki şekerin dokulara görmesini sonucu oluşur.
Çocuklar Neden Şeker Hastası Olur?
Peki çocukların şeker hastası olma sebebi nedir birazda bu konudan bahsetmemiz gerekiyor.
Çocuklarda görülen şeker hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Aile bireylerinde şeker hastası olan kişiler varsa bile çocuklar da diyabete yani şeker hastalığına yatkın olabiliyor. Fakat bu genetik durum her çocukta diyabete yol açmaz.
Çocuklarda Tip 1 hastası olma sebebi genellikle şöyledir: Pankreasın, insülin üretmeye yardımcı olan hücrelerinde bağışıklık sisteminden kaynaklanan sorunların meydana gelmesiyle oluşan tahribat tip 1 diyabete sebep olabiliyor.
Tip 2 diyabet ise daha ziyade erişkinlik çağında görülmesine rağmen nadiren çocuklarda da ortaya çıkabiliyor. Tip 2 diyabete yatkınlığı olan çocuklar genellikle aşırı kilolu (obezite) ve yetersiz fiziksel aktivite çocuklarda şeker hastalığına sebep olabilmektedir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nedir?
- Kilo kaybı
- Sinirlilik hali ve depresyon
- Aşırı miktarda susama ve su tüketimi
- İdrar miktarındaki artış, yatak ıslatma
- Aşırı açlık hissi
- Yorgunluk
- Ağız kuruması
Şeker Hastası Olan Çocuklar İçin Tedavi Yöntemi
Peki şeker hastası olan çocuklar, yetişkinler gibi tedavi olabilir mi? nasıl tedavi olunması gerektiğini inceliyoruz.
Tip 1: Genellikle Tip 1 diyabete sahip olan çocuklar için insülin tedavisi öngörülmektedir. Fakat, bununla beraber, hekim tarafından uygun görülen bir ilaç tedavisine de başlanabilir.
Tip 2: Yine, Tip 2 diyabet tedavisi de Tip 1’in tedavisi ile aynı yöntemleri izleyebilir. Çocuğun insülin direncini kontrol altına alabilmek için beslenme düzeninin değiştirilmesi ve düzenli egzersizler tavsiye edilmektedir.