Sabunlar da Masum Değil

Şerafettin Saraçoğlu, antiseptik olarak bilinen ve sabunlara eklenen” triclosanın “kansere neden olabileceği şüpheleri var.

Özellikle kozmetikte kullanılan bazı kimyasalların uzun süre kullanımı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu kesin olmamakla beraber araştırmaların çalışmaların sonucu net değildir. Uzun süreli testlerin bu kadar çok üründe yapılma şansı da bulunmuyor" diyen Dermatoloji uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, "Kozmetik ürünler çok geniş bir yelpazede yer alırlar. Bu ürünler bazı kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir.

Genellikle deride veya gözde tahriş, alerjik sorunlar en sık görülen yan etkilerdir. Bu tür yan etkiler genelde kısa sürelidir ve tekrar temas edilmediği sürece yeniden sorun yaşatmazlar. Kozmetik ürünlerde kullanılan ürünlerin önemli çoğunluğu çok düşük oranlarda bulunurlar. Aslında bazı ürünlerin yüksek yoğunlukta bulunması halinde tahriş edici, yakıcı özellikleri var ise de çok düşük yoğunluklarda bu tür etkiler görülmeyebilir" diye konuştu.

Kozmetikte Kullanılan Başlıca Zararlı Kimyasallar

Saraçoğlu, ciddi sorunlara yol açabilecek başlıca kimyasalları şöyle sıraladı:

Formaldehid: (sıklıkla alerjik deri sorunlarına neden olur) Avrupa birliğinde toksik ve karsinojenik madde sınıfında yer alır. En sık tırnak cilası, oje, banyo ürünlerinde bulunur.

Dioxane: Saç düzleştirici, saç boyaları, bebe sabunları, nemlendiriciler, içinde bulunur Ürün içeriklerinde PEG, XYNOL, Cetearate; OLeth ibareleri Dioxane içerdiğini gösterir.

Parfümler: Sentetik parfümler 200ün üzerinde bilinmeyen maddeler içirir. Bu kimyasalları üreticiler çoğunlukla açıklamazlar.

 Fakat yapılan alışmalarda bu maddelerin önemli çoğunluğunun petrol türevi benzen temelli ürenler olduğunu desteklemektedir. Bu nedenle parfüm veya fragrance yazan ürünler yerine esansiyel yağlar veya doğal parfüm ibaresi olan ürünleri tercih ediniz. Parabenler: Kozmetiklerde koruyucu olarak eklenen kimyasal maddelerdir.