Aids Hastalığı Nedir?

Bağışıklık sisteminin azalması veya düşmesi sonucunda ortaya çıkabilecek olan hastalıklardan birisi olan Aids Hastalığını sizin için inceliyoruz.

Aids hastalığı pek bilinmese de günümüzde Aids hastalığı fazlasıyla dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır ve bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu bağışıklık sistemimizi korumaktan geçiyor!

Aids Hastalığı Nedir?

AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) HIV tarafından oluşturulan, Türkçe'de "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak adlandırılan bir hastalıklar tablosudur. 

Bağışıklık hücrelerinin fazla zarar alması sonucu fırsatçı enfeksiyonların vücutta hastalık tablosu oluşturması durumudur. 

Yetersiz bağışıklık sistemi durumlarında ortaya çıkan bakteriyel, viral, mantarlara bağlı ya da protozoal enfeksiyonlara fırsatçı enfeksiyonlar adı verilmektedir. Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir.

Aids Hastalığı Nasıl Bulaşır?

 İnsan immün yetmezlik virüsü, HIV,

Aids Hastalığından Nasıl Korunulur?

HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. Korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur.

Cinsel yolla bulaştan korunma için;

Kan yolu ile bulaştan korunma için

(Kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma amacı ile 1987 yılından beri ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testlerin yapılması HIV geçiş riskini en aza indirmektedir.)

HIV (+) gebeden bebeğe bulaşın önlenmesi için,

Aids Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Aids hastalığının belirtileri madde halinde;

Aids Hastalığı Tanısı Nasıl Yapılır?

Kan tahlili ile saptanır.

HIV/AIDS tanısı kanda bulunan antikorları veya virüsün bir parçası olarak sayılabilen antijenleri görüntüleyen HIV testi ile konulur.

Aids Hastalığı Tedavisi Nedir?

HIV enfeksiyonunda virüsü ortadan kaldıran bir tedavi henüz yoktur ancak virüsün çoğalmasını kontrol eden ilaçlar vardır.  Bu ilaçlar, hastalığın kesin tedavisini sağlamamakla birlikte virüsün vücutta çoğalmasını kontrol altına alarak bağışıklık sisteminin zayıflamasını önlemekte ve AIDS tablosunun ortaya çıkışını engellemektedir.