Beta Enfeksiyonu Nedir?

Beta Enfeksiyonu Nedir?

Beta, virüs kaynaklı değil bakteri kaynaklı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Solunum yoluyla kolayca bulaşabilmekle birlikte tedavi edilebilmektedir.

Halk arasında “beta virüsü” olarak sıklıkla duyulan beta enfeksiyonu bilinenin aksine virüs kaynaklı bir hastalık değildir. Beta hemolitik streptococcus pyogenes bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. 

Beta enfeksiyonu, mevsim geçişlerinde ya da kış aylarında sıklıkla görülür. Bademciklere yerleşen mikrop solunum yoluyla yayılır ve oldukça dirençlidir. Bu sebeple erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde romatizmal hastalıklara yol açabilir.

Beta enfeksiyonu bulaşıcı mıdır?

Beta, solunum yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. Okul, kreş, iş gibi kalabalık ortamlarda bulaşması daha kolaydır. Kolay bulaş yolu sebebiyle hızlıca yayılabilir. Bu sebeple hijyene dikkat edilmelidir. 

Enfeksiyonun kuluçka süresi 2 ile 5 gün arasındadır. 

Beta enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Enfeksiyonun çocuklarda ve yetişkinlerde belirtileri değişiklik gösterebilir. Yüksek ateş enfeksiyonun ilk belirtileri arasındadır. 

  • Yüksek ateşle birlikte görülen kusma, mide bulantısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Boğazda şişlik; bu şişliğe bağlı olarak yutkunma güçlüğü,
  • Ağız içinde beyaz lekeler,
  • Lenf bezlerinde şişme,
  • Vücutta döküntüler oluşması enfeksiyonun belirtilerindendir.

Çocuğunuzda ya da kendinizde beta enfeksiyonu şüphesi oluşması halinde derhal doktora başvurulmalıdır. 

Beta enfeksiyonu kimlerde görülür? Beta enfeksiyonu her yaşta görülebilir. Ancak çocuk ve ergenlerde daha sık görülen bir enfeksiyondur. Okul çağında çocukların kapalı ortamda bulunması bunda bir etken olabilir; kapalı alanda enfeksiyonun bulaşmasından korunmak oldukça zordur.

Beta enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Beta enfeksiyonu teşhisi konulan hastanın yaşına ve durumuna göre doktor tarafından uygun tedavi planlanır. 

Beta enfeksiyonu üst yolunum yolu enfeksiyonlarındandır ve antibiyotik ile tedavi edilebilir. Tedavide penisilin kullanılan seçenekler arasındadır. Ağız yoluyla ya da enjeksiyon şeklinde ilaç verilebilir. 

Bunun yanında tedavi süresince hastanın bol su tüketmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketmesi oldukça önemlidir.

Beta enfeksiyonu tedavi edilmezse ne olur?

Beta enfeksiyonu erken teşhis ve tedavi edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak zamanında ya da yeterli tedavinin uygulanmaması sonucunda kalp romatizması (akut romatizmal ateş), artrit, nefrit gibi ciddi hastalıklar gelişebilir. 

Enfeksiyon vücudun çeşitli yerlerine yayılabilir. 

Beta mikrobunun salgıladığı toksinler kızıl hastalığına neden olabilir.
 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...