Diyabet Hastalarının Umudu

Diyabet Hastalarının Umudu

Şeker hastalığını cerrahi yöntemler ile tedavi eden Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı, tedavi yöntemini Türkiye’ye yaymak için çalışma başlattı.

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Türkiye’de 7 milyon şeker hastası olduğunu açıkladı. Şeker hastalığının artık ameliyat ile tedavi edilebildiğini belirten Çelik, etkisi ispat edilen operasyonların daha fazla uygulanarak yaygınlaştırılabileceğini söyledi. Diyabet hastalarına ameliyat ile tedavi imkanı sunan Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı, bu operasyonların ülke genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalara başladıklarını da belirtti. Vakıf, şeker hastalığı ameliyatlarında uzmanlaşmak isteyen doktorlar için Metabolik Cerrahi Okulu aracılığı ile eğitim verildiğini açıkladı. Aynı zamanda eğitimini tamamlayan hekimlere, uygulama yapabilmeleri için destek verildiği de belirtildi. Vakfın çalışmaları, 26 Aralık tarihinde ve Samsun’da başlatıldı. Doç. Dr. Alper Çelik, geçmiş zamanlarda bu ameliyatların öğrenilebilmesi için dünya ülkelerini gezmek gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin tıp alanında büyük başarılar gösterdiğini belirten Çelik, ileriki dönemlerde daha da başarılı olacaklarını belirtti. Tip 2 diyabet hastalığına cerrahi yollarla çözüm getiren metabolik cerrahi ameliyatları hakkında halkı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla kurulan Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Türkiye'nin metabolik cerrahi alanında dünyanın en büyük ikinci serisine sahip olduğunu söyledi. “Yöntemin ve hastalardan elde edilen bilgi ile tecrübelerin diğer hekimlerle paylaşılması gerekir” diyen Doç. Çelik şöyle konuştu: “ESKİDEN BU AMELİYATLARI ÖĞRENMEK İÇİN DÜNYAYI DOLAŞIYORDUK” “Bizler girdiğimiz her platformda bilginin paylaşılarak arttığını belirtiyoruz. Bilimsel her çalışmanın temelinde bu davranış esastır. Bildiklerimizi ne kadar çok meslektaşımıza aktarırsak, diyabetle savaş konusunda o kadar çok yol kat edeceğiz. Önceden bu ameliyatlarla ilgili bilgi sahibi olabilmeniz için dünyayı dolaşmanız gerekiyordu. Ama artık bu ameliyatlar Türkiye'de de başarıyla uygulanıyor. Hatta yaptığımız ameliyatlarla şu anda dünyanın en büyük ikinci hasta serisine sahibiz. Dolayısıyla artık metabolik cerrahiye ilgi duyan ve çalışmalarına bu alanda devam etmek isteyen meslektaşlarımızın hiçbir yere gitmesine gerek kalmadı. Metabolik Cerrahi Okulu ile tip 2 diyabetin cerrahi tedavisi adına elde ettiğimiz her bilgiyi ve tecrübeyi hekim arkadaşlarımız ile paylaşıyoruz. Elde ettiğimiz her yeni tecrübeyi Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı çatısı altında toplayıp dünyada bu alanda yapılan bilimsel çalışmalara öncülük ediyoruz. Bu ameliyatların daha ulaşılabilir olması gerekiyor.”

Diyabet hastalığı; Diyabet, vücudunuzun da pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi). Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan "insülin" adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaciğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır. Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir. OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur.

Şeker hastalarının özellikle beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, şekeri dengede tutabilecek besinler, çaylar tüketebileceklerine değindi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...