Gullain-Barre Sendromu (GBS)

Gullain-Barre Sendromu, nadir görülen bir sinir hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin savunma yapmak yerine vücudun sinir hücrelerine saldırması sonucunda oluşur.

Gullain-Barre Sendromu (GBS) bağışıklık sisteminin sağlıklı sinir sistemindeki sinir hücrelerine saldırması sonucu oluşan nadir görülen bir hastalıktır.  Genellikle geçirilmiş bir enfeksiyon sonrası görülür; kol ve bacaklarda güçsüzlük, karıncalanma, kas zayıflığı, refleks kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bilinen bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte hastalığın etkilerini azaltacak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. 

Her yaşta görülebilir ve görülme sıklığı yüz binde birdir. Sinir sistemini etkileyen ve nadir rastlanan bu hastalığa yakalanan kişiler tamamen iyileşebileceği gibi hastalık uzun süreli sinir hasarlarına, felce hatta ölüme yol açabilir. Hastaların çoğu tedavi sonucu eski yetilerini kazanır. Hastaların çoğu iyileşse de GBS görülen hastalarda ölüm oranı %4-7 olarak verilmiştir.  

Gullain-Barre Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Genellikle hastalığın 1-4 hafta öncesinde geçirilmiş bir enfeksiyon vardır.

Gullain-Barre Sendromu (GBS) sinir sistemi ile ilgili hissizlik, uyuşukluk, karıncalanma, refleks kaybı, güçsüzlük gibi belirtiler ile başlar ve hızla ilerler. Bu hastalıkta beyin ve omuriliğin yer aldığı merkezi sinir sistemi etkilenmez.

Gullain-Barre Sendromu Neden Olur?

Bu hastalığın ortaya çıkma sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir.  Nadir görülen ve bir tür sinir hastalığı olan Gullain-Barre Sendromu, sinir hücrelerinin vücudun kendi savunma mekanizması tarafından tahrip edilmesi sonucu oluşur. Omurilikteki nöronlar beyinden çıkan elektriksel aktivite ile uyarılır, uyarılan nöron omurilikten çıkarak bu sinyali kas liflerine ulaştırır. Bu iletim yeterli miktarda kas lifine ulaşırsa kasın kasılması sağlanır. Normalde enfeksiyonlara karşı savaşması gereken bağışıklık sistemi (immün sistem) hastanın kendi dokularına saldırır ve beyine sinyal gönderme yetisi kısıtlanır. Bunun sonucunda GBS oluşur.

Tetikleyici unsurlar arasında aşı, geçirdiğiniz bir ameliyat, üst solunum yolu enfeksiyonları, Koronavirüs enfeksiyonları, Zika virüs sayılabilir.

Her yaş grubunda rastlanabilir ancak 50 yaş ve üzeri kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık rastlanır.

Gullain-Barre Sendromu Tedavisi

Gullain-Barre sendromu hastalığını geçiren kişilerin çoğu 6 ayın ardından bağımsız olarak yürüyebilir.

Motor gücü büyük oranda iyileşme gösterir. 

Bu hastalığı çocuklukta geçirmek, yetişkinlik ve yaşlılığa göre daha az hasar bırakma riski taşır.