İnflamasyon ya da enflamasyon, yangı ve halk arasında iltihaplanma olarak da bilinir. İnsan vücudunun savunma mekanizmasının önemli bir parçasıdır. Bağışıklık sisteminin yabancı maddeleri tanıması, uzaklaştırması ve hasarın iyileşme süreci inflamasyon ile başlamaktadır. Aslında vücuttaki kan hücreleri tarafından verilen doğal bir tepkidir. Bazı durumlarda vücudun savunma sistemi yani bağışıklık sistemi savaşacak istilacılar olmaz ve bağışıklık sistemi hücreleri sağlıklı dokulara karşı antikor üretir. Bu sürecin sonunda da bazı otoimmün ve inflamatuar hastalıklar ortaya çıkar.
Vücutta oluşan inflamasyon akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır.
Akut inflamasyon iki haftadan az bir sürede gelişir ve belirtiler oldukça hızlı ilerler. Yeni başlayan rahatsızlıklar, yaranmalar sonucunda oluşan bir durumdur.
Kronik inflamasyon ise altı haftadan uzun sürede gelişir ve belirtiler ağır seyreder. Ancak ciddi bir iltihaplanma durumudur. Bu iltihaplanmanın altında yatan sebep tedavi edilse bile devam edebilir. Uzun süren stres, otoimmün hastalıklar kronik inflamasyona sebep olan durumlardandır.
İnflamasyon belirtileri nelerdir?
Vücudun inflamasyon oluşan bölgesinde ağrı, ödem, ısı artışı, kızarıklık ya da fonksiyon kaybı gibi belirtiler meydana gelir. Ateş, halsizlik, karın ağrısı, göğüs ağrısı, ağız yarası, cilt döküntüsü gibi belirtiler ise kronik inflamasyon sonucu görülen belirtiler arasındadır. Bu belirtiler dışında yaygın görülen inflamasyon belirtileri:
- Kas ve eklem ağrıları
- Depresyon, kaygı bozukluğu gibi duygu durum rahatsızlıkları
- Kronik uykusuzluk, halsizlik
- İshal, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi şikayetleri
- İstemsiz kilo alımı ya da kilo vermek
- Sık sık enfeksiyon hastalığı geçirmektir.
- İnflamasyon neden olur?
- Uzun süren stres,
- Kötü beslenme (işlenmiş gıdalar, şeker, rafine unlar…),
- Kronik enfeksiyonlar,
- Alerjenler,
- Cıva ve pestisit gibi toksinler inflamasyon oluşumu nedenlerindendir.
Özellikle kızartmalar, işlenmiş, paketli gıdalar, fast food, rafine tahıllar/unlar, tahılla beslenen hayvan eti ve yumurtası, gazlı içecekler, trans yağlar, mısır, soya, ayçiçeği yağları inflamasyonu tetikleyen yiyeceklerdendir. Özellikle otoimmün bir hastalığı olanlar inflamasyona neden olan yiyeceklerden uzak durmalıdır.
İnflamasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Son yıllarda yapılan bazı çalışmalar kişinin yaşam tarzıyla inflamasyon arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu sebeple yaşam tarzını değiştirmek, sağlıklı bir beslenme düzeni inflamasyon tetikleyicileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Kilo vermek, doymuş yağ içeren besinlerden uzak durmak, anti-inflamatuar besinler tüketmek inflamasyonun etkisini kaybetmesi için uygulanabilecek bir beslenme biçimidir.
Kronikleşmiş inflamasyonun tedavisi için inflamasyona neden olan rahatsızlık bulunup uygun tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenir.
İnflamasyonu yatıştırmak, ağrıyı hafifletmek için çeşitli ilaç tedavileri uygulanır. Anti-inflamatuar ilaçlar uygulanan bu ilaç tedavileri arasındadır.
İnflamasyon enfeksiyon kaynaklı meydana gelmişse antimikrobiyal ilaçlar tedavide kullanılan seçenekler arasındadır.
Vücutta inflamasyon oluştuğuna dair herhangi bir şüphe, belirti fark edilmesi halinde uzman hekimden destek alınmalıdır.