Kawasaki Hastalığı Nedir?

Günümüzde çocuklarımız için tehlikeli yaratabilecek olan Kawasaki sendromunu belirtilerini ve nasıl tedavi edilebileceğini sizin için inceliyoruz.

Çocuklarımız için tehlikeli bir hastalık olan Kawasaki Hastalığı nedir? Kawasaki sendromu ne kadar tehlikelidir çocuğum da kawasaki hastalığı belirtileri varsa ne yapmalıyım ne kadar önemli olduğunu ve ne yapılması gerektiğini sizin için inceliyoruz.

Kawasaki Hastalığı Nedir?

Kawasaki sendromunda, özellikle beş yaş altı çocuklarda görülen bir hastalıktır.  Hastanın vücudunda bulunan orta büyüklükteki damarlarda iltihaplanma meydana gelir.

1967 Yılında ilk kez tanımlanan bu hastalık özellikle küçük yaştaki (4-5-6) tedavi edilmediği taktirde uzun süreli kalp komplikasyonlarına sebebiyet verebileceği için bilinçli olunması önemlidir.

Erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir çünkü uygun tedavi ile çocukta herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan hastalığın üstesinden gelinebilir.

Kawasaki Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri hızlı bir şekilde gün yüzüne çıkar, belirtiler de genellikle aşama aşama şeklinde olur.

Önemli; Hastalığın başlangıcından itibaren 10 gün içerisinde tedavi etmek hasar olasılığını büyük ölçüde azalttığı bilinmektedir. Çocuğunuz bu belirtilere sahipse veya şüpheleniyorsanız hekiminizle iletişime geçmenizi öneriyoruz.

1. Aşama

2. Aşama

3. Aşama

Hastalığın son aşamasında, komplikasyonlar gelişmedikçe belirtiler yavaş yavaş kaybolma eğilimindedir. Tekrar tam manasıyla normal hale dönme 8 hafta gibi bir süre zarfı sürebilir.

5 Gün uzun süren ateşlenme dışında tanısal öneme sahip olan belirti ve bulgular;

Tanısı Nasıl Yapılır?

Hastalığı teşhis etmek için özel bir test mevcut değildir. Tanı için yapılan uygulama, benzer belirtilere sahip hastalıkların dışlanmasını sağlayacak testlerin yapılmasını içerir. 

Kawasaki Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kawasaki sendromu çocuklar için ciddi bir hastalıktır ve olası ciddi bir komplikasyon riski dolayısıyla ilk tedavi genellik ve önerilen şekilde hastanede yapılması önemlidir.

İlk tedavinin ardından duruma göre tedavi planında değişiklik olabilir.

Kawasaki Hastalığı Ölümcül mü?

Kawasaki hastası olan çocukların çoğu iyileştirilebilir olmasına rağmen, bazı hastalarda uygun tedaviye rağmen kalp komplikasyonları gelişebilir

Ve küçük yaşlardaki çocuklar için oldukça tehlikelidir.