Halk arasında Şark Çıbanı olarak bilinen ve Dişi kum sinekleri tarafından bulaşabilecek olan Layşmanyaz (Leishmania) hastalığı nedir ve dikkat etmeniz gerekenleri eğer tedavi edilmezse sonuçlarının ne olacağını sizin için inceliyoruz.
Layşmanyaz Hastalığı Nedir?
Layşmanyazis; enfekte tatarcık sinekleri, kum sineği olarak da bilinir (dişi)kum sineğinin kan emme işlemi sırasında bulaştırdıkları layşmanya grubuna ait hücre içi parazitlerin memeli konaklarda oluşabilecek bir hastalık grubudur.
Layşmanyaz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hastalarda genellikle yüksek ateş, dalak ve karaciğer büyümesi ve anemi, ciddi kilo kaybı, lökopeni ve trombositopeni gibi düşük kan sayımı görülür.
Madde Halinde;
- Yüksek ateş
- Ciddi kilo kaybı
- Dalak büyümesi
- Karaciğer büyümesi
- Anemi (Kansızlık)
- Lökopeni (Beyaz Kan Eksikliği)
- Trombosit düşüklüğü (kemik iliğinde hasar meydana gelmesi, kemik iliğindeki üretimin baskılanması)
Layşmanyaz Hastalığı Tedavisi Varmı?
Layşmanyaz hastalığının tedavisi mümkündür fakat kesin olarak tam iyileşme mümkün değildir fakat korunmak ve hastalığın kontrol altına alınabilir.
Tedavisinde ve korunmasında; Visseral tip hastalıkları için kullanılabilecek ilaçlar arasında amfoterisin B, beş değerlikli antimon bileşikleri ile paromomisin bir kombinasyonu ve miltefosin sayılabilir. Şark çıbanı olarak da bilinen kutanöz hastalığın tedavisinde paromomisin, flukonazol ya da pentamidin etkin olabilir.
Layşmanyaz Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Eğer bu hastalığa sahip olan kişi tedavi edilmezse hastalık kemik iliğini , lenf düğümlerini ve diğer iç organları etkileyebilir ve iki yıl içinde % 100 gibi yüksek bir ölüm oranına sahiptir.
Layşmanyaz Nasıl Bulaşır?
Enfekte yani paraziti taşıyan insan ve hayvanlardan kan emen sinek bunu sağlıklı insanlara bulaştırabilir.
Layşmanyaz Cinsel Yolla Bulaşır mı?
Tatarcık ısırığı dışında cinsel ilişki ile, kan nakli ile ve plasenta yolu ile bulaştığı bilinmektedir.
Layşmanyaz Hastalığına Sahip Olduğunu Düşünüyorsanız Ne Yapmalısınız
Hekiminize başvurarak visseral leishmaniasis hastalığına sahip olduğunuzdan emin olmak için parazitolojik veya serolojik testler yani (hızlı tanı testleri) yapılması gerekmektedir.
Doku örneklerinde yapılan mikroskopta incelenmesi yapılması gerekmektedir. Parazitolojik testler ile klinik bulgular tanıyı doğrular.
Tanıyı doğruladıktan sonra hekiminizin sizin için önerdiği şekilde tedavi olabilirsiniz.
FAKAT DİKAKT ETMENİZ GEREKİYOR!; Leishmaniasisin zamanında tanı konulup tedavi edilmesi ölüm riski çok yüksektir. bu sebeple erken tanı ve tedavisi çok önemlidir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.