Lyme enfeksiyonu lxodes cinsi kenenin sokması sonucu karşılaşılabilecek olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığın belirtileri ve aşamalarını sizlerle inceliyoruz.
Lyme Hastalığı Nedir?
Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi adlı bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığın sebebi lxodes cinsi kenelerin ısırması sonucu insana bu enfeksiyonun geçmesine sebep olur. Bu hastalık dünya genelinde bir çok bölgede, özellikle orman ve yüksek otların arasında yaşayan kenelerden bulaşır.
Lyme Hastalığı Belirtileri Ve Aşamaları Nelerdir?
Bu enfeksiyonun belirtileri ve aşamaları 3'e ayrılır. İşte bu aşamalar ve belirtileri sizlerle inceliyoruz..
- Erken Aşama (Eritema Migrans Evresi): Genellikle 3 ila 30 gün içinde ısırıldıktan sonra görülen, kırmızı bir dairesel döküntü (eritema migrans) ile karakterizedir. Bu döküntü genellikle ısırılan yerin etrafında yayılır ve tipik olarak kaşıntısızdır. Diğer erken belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, yorgunluk ve halsizlik bulunabilir.
- Orta Dönem Aşaması: Erken aşamada tedavi edilmezse, belirtiler yayılabilir ve sinir sistemi, kalp ve eklem gibi organları etkileyebilir. Bu dönemdeki belirtiler arasında sinir felci, kas zayıflığı, görme problemleri, kalp ritim bozuklukları, baş dönmesi ve eklem şişlikleri bulunabilir.
- Geç Dönem Aşaması: Tedavi edilmemiş Lyme hastalığının nadir görülen bir sonucu olan bu aşamada hastalık, ciddi sinir sistemi problemleri, eklem iltihaplanması ve kalp problemleri gibi kronik komplikasyonlara yol açabilir.
Lyme Hastalığı Tedavisi Nedir?
Lyme enfeksiyonunun tedavisi genel olarak hastalığın erken döneminde antibiyotik kullanarak yapılır. Eğer erken dönemde fark edilir ve tanısı koyulur ise bir kaç hafta veya daha uzun sürede normale döner.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.