Sarılık Hastalığı Nedir?

Sarılık hastalığı; oksijenin aktarımından sorulu olan kan hücrelerinin ömrünü tamamladıktan sonra vücuttan atılmadığı taktirde oluşabilecek bir hatalıktır.

Fazla bilinmese de önemli bir hastalık olan sarılık hastalığını ve oluşturabileceği sonuçları ve sarılık hastalığı nedir sorusunu sizin için cevaplıyoruz.

Sarılık Hastalığı Nedir?

Oksijenin aktarımı ve taşınmasında görevli kırmızı kan hücreleri bu sorumluluklarını, yapısında bulunan hemoglobin molekülü sayesinde gerçekleştirirler. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) ana yapısını oluşturan maddedir.  Alyuvarların vücuttaki ömrü yaklaşık 120 gündür.

 Ömrünü bitiren kırmızı kan hücreleri ve içerisindeki hemoglobinler karaciğer ve dalakta parçalanır. Bilirubin maddesi, hemoglobin molekülünün parçalanma işlemi sonucu oluşur.

Fakat bilirubin herhangi bir nedenle vücuttan yeteri kadar uzaklaştırılamazsa kan dolaşımına katılır ve cildin, mukozaların ve göz akının sarı renkte gözükmesine neden olur.

Sarılık Nedenleri Nelerdir?

Sarılık Belirtileri Nelerdir?

Sarılık Tanısı Nasıl Konur?

Sarılık tanısı fizik muayene bulguları ve kan testi sonuçları ile konur.

Bebeklerdeki sarılık belirtileri nelerdir?

Hafif Bebek sarılığı Nedir

Genellikle iki veya üç hafta içinde kendiliğinde kaybolduğu bilinir. 

Fakat bebeğiniz orta veya şiddetli sarılığın gitmesi için bebeğinizin küvez de kalması gerekebilir.

Sarılık Tedavisi Nasıl Yapılır

Sarılık çoğunlukla yetişkinlerde tedavi gerektirmez. Sarılığın nedenleri ve komplikasyonları tedavi edilebilir.

Fakat hekiminize başvurmanız tavsiye edilir.

Tedaviye gerek duyulduğunda ise;

Sarılık Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sarılık seviyesinin yükseldiği ve tedaviye geç kalınması durumunda aşırı derecede artan bilirubin beyinde birikerek beyinde ve cevresinde hasar oluşmasına (Kernikterus Hastalığına) neden olabilir.