Serebral palsi hastalarında tedavi şekli kişinin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Serebral palsiyi tamamen iyileştirecek tedavi yöntemi yoktur, oluşan beyin hasarını geri döndürmek mümkün değildir. Ancak son gelişmeler ve uygulanan tedavilerle hastalığın semptomlarının en aza indirilmesi ve hayat kalitesini arttırmak hedeflenmektedir.
Serebral palsi hastaları uzun süreli bakıma ihtiyaç duyarlar. Hastanın tedavisi konuyla ilgili çeşitli branşların ve en önemlisi ailenin desteğiyle yapılmaktadır. Tanı ve tedavi sırasında çocuk doktoru, fizyoterapi uzmanı, çocuk nöroloji uzmanı, özel eğitim öğretmeni, gerekli durumlarda psikiyatri uzmanı, ortopedi uzmanı, çocuk gelişim uzmanı, dil ve konuşma terapisi uzmanı, ergoterapi, kulak-burun-boğaz uzmanı görüşleri ve desteği alınmalıdır.
Çocuk doktoru dışında tüm uzmanların süreci takip etmesi oldukça önemlidir. Özel eğitim öğretmeni çocukların öğrenme güçlüğüne göre eğitim ihtiyaçlarını belirler ve uygun davranışlar geliştirmesi için eğitim verir. Ortopedi uzmanı kas sorunlarının tedavisiyle ilgilenir, ergoterapist çocuklara özbakım becerilerini kazanmaları ve geliştirmeleri için destek sağlar. Dil ve konuşma terapisti konuşma ve yutma güçlüğü çeken çocuklara destek verir, fizyoterapist çocukların kaslarını güçlendirmeye, hareket yeteneklerini geliştirmeye destek olur.
Serebral palsi tedavisinde fizik tedavi hastaların hareket yeteneklerini geliştirmek adına önemli bir tedavi yöntemidir. Oturma, yürüme, oynama, tuvalet gibi günlük hareket becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
Tedavi sırasında fizik tedavinin rahat yapılabilmesi, kasları gevşetmek için zaman zaman ağızdan ilaç kullanılması gerekebilir. Bu amaçla kullanılan ilaçların bazıları bağımlılık riski taşıdığı için uzun süre kullanılması önerilmez. Çocuğun salya akıtmasını kontrol altına almak için ilaç verilebilir.
Doktor tarafından sürekli kasılan belli bir kası tedavi etmek için kas ve sinir enjeksiyonu uygulanarak çeşitli ajanlar gönderilebilir.
Tedavi uygulanırken ilaç tedavisi dışında çeşitli terapiler de uygulanır. Dil ve konuşma terapistleri yutkunma ve konuşma güçlüğü çeken hastaların açıkça konuşmasına ya da iletişim kurma yeteneğini geliştirmesine yardımcı olur.
Serebral palsi hastalarına uygulanan tedavilerden biri de kök hücre tedavisidir. Serebral palsi hastalarında beyin hasarını onarma potansiyelinden dolayı tercih edilmektedir. Serebral palside kök hücre tedavisinin olumlu etkilerini ortaya koyan çalışmalar mevcuttur.
Uygulanan diğer bir tedavi yöntemi de kas içi botoks tedavisidir.
Hastalığı daha ileri düzeyde olan kişilerde kas uzatma, kemik düzeltme ameliyatları yapılarak yürüme bozuklukları düzeltilebilir. Yine kalça çıkıkları ve omurga eğriliklerinin tedavisi için de cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.
Bunların dışında nörogelişimsel tedavi, hidroterapi, duyu bütünleme tedavisi, ortez ve protez uygulanan tedaviler arasındadır.
Serebral palside erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Bebeğinizde bu rahatsızlığa dair belirtileri gözlemlemeniz halinde en kısa sürede uzman hekimden destek alınması gerekir.