Kış mevsiminin ve baharın gelmesiyle özellikle çocuklarda rastlanan ve tedirgin olunan “Streptokok Farenjiti” yani halk dilinde boğaz ağrısı olarak bilinen yutkunmada zorlanma, boğaz ağrısı ve ateşe sebep olan bu boğaz iltihabına sizin için değindik
Streptokok Farenjiti Nedir?
Streptokok farenjiti ya da strep boğaz ağrısı “grup A streptokok” denilen bakteriden kaynaklanan bir hastalıktır.Streptokok farenjiti, genellikle boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ateş olarak kendini gösteren bakteriyel bir boğaz iltihabıdır.
Çocuklarda Streptokok Farenjitin Riski
Boğaz ağrısı enfeksiyonlarının pek çoğunda olduğu gibi her yaştan kişide görülebilmektedir, en sık 6 ile 15 yaş arası çocuklarda görülür. Her yıl farenjit için çok sayıda hasta tespit edilmesine karşın bu vakaların çoğu viraldir. Çocuklarda sık görülen belirtileri ise Boğaz ağrısı ve ateşdir.
Boğazın ve bademciklerin iltihaplanması ile çocuğun yutkunması ve beslenmesi zorlaşır, çocukta kötü ağız kokusu ve ateş olur.Her yıl farenjit için fazla sayıda hasta tespit edilmesine karşın bu vakaların çoğu viraldir.
Streptokok Farenjiti Belirtileri
Streptokok faranjitinin genel olan bulguları boğaz ağrısı, 38 °C’nin üzerinde ateş, bademcikler üzerinde püy (ölü bakteri ve akyuvarlardan oluşan sarı ya da yeşil sıvı), ve şişmiş lenf düğümleri dir.
Madde Halinde Belirtiler
- Genellikle seyri hızlı bir şekilde ilerleyen yoğun boğaz ağrısı
- Ağrılı yutkunma, yutkunmada zorlanma
- Yüksek ateş
- Karın ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Özellikle küçük çocuklarda bulantı veya kusma
- Vücutta kas ve eklem ağrıları
- Mide ağrısı
- İştahsızlık
- Bademciklerde şişme, kızarma ve beyaz renkli iltihaplanma
- Boyunda lenf bezi şişmesi
- Burun akıntısı ve mukus
- Şiddetli baş ağrısı
- Vücutta döküntü ve kaşıntı
Vucutta ya da ağzın etrafında döküntü (küçük kırmızı şişlikler). Bu nadir rastlanan, ancak özgün bir bulgudur.
Streptokok Farenjiti Bulaşıcımı?
Streptokok farenjiti olan bir kişide, hasta birisiyle yakın temasının ardından bir ila üç günde streptokok farenjiti semptomları ortaya çıkacaktır.
Streptokok Farenjiti Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalık için korkmanıza gerek yok streptokok farenjiti genellikle tedavi olmasanızda birkaç günde sonlanır.
Antibiyotik Şartmı?
Daha önemlisi antibiyotik tedavisi genellikle semptomların 16 saat daha erken ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Neden antibiyotik tedavisi daha önemlidir antibiyotik tedavisinin asıl nedeni daha ciddi bir hastalığa yakalanmanın önüne geçmektir.Örneğin,
romatik ateş olarak bilinen kalp rahatsızlığı ya da retrofarengeal abse adı verilen boğazda tüy toplanması söz konusu olabilir. Semptomların başlamasından sonraki 9 gün içinde verilen antibiyotikler olumlu sonuç verir.
Streptokok Farenjitinde Korunmak İçin Bademcikler Aldırılmalımı?
Bazı insanlar diğer kişilerin aksine daha çok streptokok farenjitine yakalanırlar. Bademciklerin aldırılması bu kişileri streptokok farenjiti olmaktan korumanın bir yoludur. Yılda üç ya da daha fazla streptokok farenjitine yakalanma, bademciklerin alınması için geçerli bir sebep sayılabilir. Fakat beklemek de uygundur.
Streptokok Farenjiti Görülme Sıklığı
Her yıl ABD'de yaklaşık 11 milyon insan boğaz ağrısına yakalanır.
A grubu Beta hemoitik streptokokla boğaz ağrılarının %15-30'unun nedenidir
Vakalar sıklıkla kışın sonlarında, baharın başında gerçekleşir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.