Mitomani yani halk dilinde bilinen ismiyle Yalan Söyleme Hastalığının sevdiklerinizde ve yakınlarınızda olmasını istemezsiniz fakat 1000 kişide 1 görülen bu hastalık eğer sevdiğiniz birinde olduğunu düşünüyorsanız hastalığı açıklama, anlama ve tedavisi açısından yön göstermesi için bu hastalığı ele aldık.
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) Nedir?
Mitomani: Yalan söyleme hastalığı yani patolojik yalan, yalan söylemenin alışkanlık haline gelmesi durumudur. Psikiyatride mitomani olarak adlandırılır. Bu belirtiye sahip kişilere mitoman denir. Mitomani, Yunanca muthos (efsane) ve Latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) Belirtileri Nelerdir
- Yalan söyledikleri sırada yüz kızarması, göz kaçırma gibi belirtiler gözlenmez. Aniden gelen sorulara karşı hızlı ve tatmin edici cevaplar verebilirler.
- Mitoman kişiler hasta olduklarının farkında değildir bu yüzden tedavi olmayı kabul etmezler. Yakın çevresinin rahatsızlık duymasından ötürü psikolojik destek almaya teşvik edilirler.
- Genel olarak bu hastalık ergenlik döneminde başlar, tedavi edilmezse yetişkinlik dönemine kadar devam edebilir.
- Yalan söyleyen kişi dikkat çekmek ve toplumda odak noktası olmak ister.
- Yalan söylediğinin farkında değildir. Büyüsel bir düşünce tarzı vardır. Düşüncelerinin gerçekliğine inanırlar.
- Yalanlarıyla kendini ya kahraman ya da kurban rolüne büründürür.
- Sık tekrarlanan bu yalanlar arasında bir tutarlılık bulunur.Tabi bu yalanlar kişiden kişiye değişerek konsept değişikliği de gözlenebilir.
- Söylediği yalanlarda herhangi bir amaç gütmeden sadece psikolojik olarak içinden gelen yalan söyleme isteğinin davranışa dökülmesiyle beraber rahatlama görülür.
- Sürekli olarak eski yalanlarını desteklemek amacıyla yeni yalanlar üretirler.
- Sık tekrarlanan bu yalanlar arasında bir tutarlılık bulunur.Tabi bu yalanlar kişiden kişiye değişerek konsept değişikliği de gözlenebilir.
- Kendi hayal gücüyle ürettiği yalanlara inanmasıyla beraber gerçeklik algısında kopukluk gözlenir.
- Kaygı düzeylerinin yüksek olduğu zamanlarda daha çok yalan söylerler.
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) Nedenleri Nelerdir
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) Şizofreniye Dönermi?
Mitomani, diğer adıyla yalan söyleme hastalığı, bir üst seviyesi şizofreni olan bir hastalıktır. Yani buna göre “mitomani şizofreniye döner mi?” diye merak edenler için evet, mitomani tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek şizofreniye dönebilir.
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) Nasıl Anlaşılır
- Kendine olan güveni düşük olan, kendisi ile barışık olmayan insanlarda görülür.
- Kendilerine zarar verme potansiyeline sahiptirler.
- Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) rahatsızlığı 15-16 yaş gibi ergenlik dönemi itibari ile başlar ve tedavi edilmediğinde yetişkinliğe kadar devam eder.
- Kendilerini övmeyi ve abartmayı sever ve bu açıdan ailesi ile sürekli sorunlar yaşarlar.
- Bu hastalar yalan söylediklerinin farkına varmazlar. Hayal gücü ile ürettiği her şeyi gerçek sanırlar. Bu durum çocuklarda normaldir ancak yetişkinler için patolojiktir.
- Kendi yalanları ile kendilerini kandırma seviyesine ulaşırlar. Yalan söylemek için bir neden olmadığı halde bile yalan söyleme ihtiyacı duyarlar.
- Dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik işleyenler arasında mitomanlara sık rastlanır.
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) Hastaları Hasta Olduğunun Farkındamı?
Mitomani hastaları yalan söylemeyeceklerine söz verirler ancak sözlerini tutamazlar. Mitoman kişi sürekli hayali senaryolar, hayali olaylar ve kişiler uydururlar. Söylediği bu yalanlara kendisi de inanır, tüm hayatlarını yalanlar üzerine inşa ederler. Mitomani hastaları hasta olduklarının farkında değildir.
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) Tedavisi Varmı?
Mitomani, psikoterapi ve farmakoterapi ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.Psikiyatri hekimi, ilk önce hastayı tanımaya çalışır, yalan söylemeye neden ihtiyacı olduğunu ve neden kaynaklandığını anlar, altta yatan sorunlarla, konularla ilgili konuşmaya başladıkça güven ortamı oluştuğunda yavaş yavaş ve adım adım hastadaki eksik olan duygu ve güveni yerine koyarlar. Eğer sağlam ve iyi bir tedavi yapılırsa hastalığın tekrarlama oranı düşüktür."