Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu(YMBD), retinada meydana gelen hasar ile görme alanı merkezindeki(makula) görüşün azalması sonucu oluşmaktadır.

Sarı Nokta(Makula Dejenerasyonu) Hastalığı ile İlgili Bilgi Verebilir Misiniz?

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu(YMBD), retinada meydana gelen hasar ile görme alanı merkezindeki(makula) görüşün azalması sonucu oluşmaktadır. Genellikle 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde görülen bir rahatsızlıktır.

Sarı nokta hastalığının iki tipi vardır

Makula Dejenerasyonunun Belirtileri Nelerdir

Hastalığın erken evrelerinde eğer tek göz etkilenmiş ise belirti görülmeyebilmektedir. Ayrıca hastalığın her iki tipi de acıya neden olmamaktadır. Ancak bir göz doktoru hastalığın erken belirtilerini gözlemleyebilmektedir. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz muayanesi olunması erken belirtileri yakalamak açısından önemlidir.

Kuru tip makula dejenerasyonu başlangıç safhalarında genellikle bulanık merkez görüşüne neden olmaktadır. Görüş alanının merkezi bulanık ve karanlık olabilmakte ve bu alan hastalık ilerledikçe büyümektedir. Kör noktalar giderek genişleyebilmekte; renkleri ve detayları görmek zorlaşabilmektedir.

Yaş tip makula dejenerasyonunda yukarıdaki belirtilerin yanı sıra düz çizgiler de dalgalı görülmektedir. Ayrıca yine bu tip hastalıkta görüş kaybı hızla oluşmaktadır.

Makula Dejenerasyonunun Risk Faktörleri Nelerdir

Makula Dejenerasyonunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Makula dejenerasyonuna sahip kişilerin, düzenli olarak göz kontrolleri yaptırması gerekmektedir. Kuru makula dejenerasyonu için özel bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Ancak, minarel-vitamin ve lutein gibi pigment takviyeleri almak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır.

Makula dejenerasyonu tedavi edilmediği taktirde merkezi görme kaybına neden olabilmektedir.

Makula Dejenerasyonunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir