Amerikan Kalp Derneği’ne ait Circulation isimli dergide yayınlanan araştırma Hollanda’ da orta ve ileri yaşlarda kalp ve diğer kronik hastalıkların incelendiği Rotterdam çalışması kapsamındaki 10.318 hasta üzerinde gerçekleştirildi.
9 senelik takip sonunda 261 kişide ani kalp ölümü görüldü:
- Serbest tiroksin seviyeleri (FT4) normal sınırın üst kısmında bulunanlarda ani kalp ölümleri alt sınırda olanlara oranla 2.5 kat fazla idi.
- Serbest tiroksin seviyeleri üst sınırda olanlarda 10 senede ani kalp ölüm riski alt seviyede olanlara göre 4 misli yüksekti.
- Risk kolesterol ve tansiyon yüksekliği gibi risk faktörleri hesaba katıldığında da devam ediyordu.
Ani Kalp Ölümü Nedir?
Ani kalp ölümü kalbin normal elektrik ritminin bozulmasıyla ortaya çıkıyor ve kalp birden duruyor.
2012’ de Circulation’ da yayınlanan bir çalışmaya göre bütün kalp-damar hastalıklarından ölümlerin yarısından çoğu bu şekilde gerçekleşiyor ve çoğu hastada kalp hastalığına ait bir belirtiye de rastlanmıyor.
Tiroit hormonlarının ani ölümlere kan basıncını yükselterek sebep olabileceği düşünülüyor.
Tiroit Hormonları Bütün Organları İdare Ediyor
Tiroit bezi tarafından üretilen hormonlar kan dolaşımına geçerek kalp de dâhil tüm organların çalışmasını düzenliyor.
Anormal tiroit hormon seviyeleri ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki iyi bilinmekle beraber bunların ani kalp ölümlerine olan etkileri hakkında yeterli bilgi bulunmuyordu.
Aşırı Tedaviden Kaçınmalı
Araştırmanın başı olan Layal Chaker “Genel nüfusta ani kalp ölümlerini tahmin edebileceğimiz güvenilir bir kriter olmadığını” vurguluyor ve “ilave risk faktörlerinin bilinmesi çok önemlidir” diyor.
Araştırmacılar hormon seviyeleri düşük olanların tedavisinde bu değerlerin çok fazla yüksek olmasının sakıncasının altını çiziyorlar.
Gelelim Neticeye
Bizde de tiroit hormon tedavisi özellikle kadınlar arasında çok yaygın.
Bunları tedavi eden hekimlerin hastalarının kanda tiroit hormon seviyelerini yakından takip etmeleri ve değerlerin üst sınırın altında olmasına itina etmeleri gerekiyor.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.