Burnil

Burnil nedir ne için kullanılır, Burnil nasıl kullanılır, Burnil ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Damla

Tetrahidrozolin HCL ‰1

Ambalaj: 

15 mL’lik damlalıklı şişe.

Endikasyon: 

Nezle,alerjik saman nezlesi, rinit, sinüzit durumlarında, iltihaplanma,kızarma ve şişliklerde tedavi edicidir. Burun açıcı özelliği ile burun ameliyatlarında da yardımcı olarak kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Kardiyovasküler Ve metabolik endokrin olanlarda çok dikkatle kullanılmalıdır. Tetrahidrozolin Aşırı duyarlı olan ve MAO inhibitörleriyle tedavi görenlerde kullanılmamalıdır.

Uyarılar: 

Tetrahidrozolin önerilen dozlar 3-5 gün kullanılabilir. Daha uzun süre veya yüksek dozlarda kullanım(Rebound konjesyon) yeniden burun tıkanıklığına neden olacağından kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri: 

Yüksek dozlarda,uzun süreli kullanımda, özellikle küçük çocuklarda santral sinirsistemi depresyonuna bağlı solunum güçlüğü, terleme ve şok gö-rülebilir.Yine yüksek dozda, uzun süreli kullanımda yanma, kaşıntı, öksürük,baş ağrısı, uykusuzluk, halsizlik, titreme gö-rülebilir. Bu etkiler görüldüğünde ilaç kesilmelidir.

Doz Önerisi:

 Burnil Damla: 

Günde 1-3 kez 2-3 damla, burun deliklerine damlatılır. Büyüklerde 4 saatte bir 2-4 damla kullanılır.

Buscopan Draje:

 Erişkinlerde 6 yaşından büyük çocuklara günde 3-5 kez 1-2 draje verilir. Drajeler Çiğnenmeden ve emilmeden bir miktar suyla alınmalıdır.

Endikasyon:

 Gebelik, emzirme, çocukların ve gençlerin büyüme ve gelişme evreleri, yaşlılık, enfeksiyon hastalıkları ve nekahat gibi kalsiyum ve C vitaminine gereksinim arttığı dönemlerde; kalsiyum ve C vitamini yetmezliği tedavisi ve soğuk algınlığı ve gripte destekleyici tedavi olarak kullanılır.

Kontrendikasyon:

 İlaca aşırı duyarlılık, hiperkalsemi, şiddetli hiperkalsemi,ağır renal yetmezlik durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar: 

Hiperkalsiüri Li hastalarda, böbrek fonksiyon bozukluğu ya da üriner taş olgusu geçmişi bulunanlarda idrarda kalsiyum atılımının izlenmesi gereklidir. Gerektiğinde doz azaltılmalıya da tedaviye son verilmelidir. Tedavi süresince yüksek doz D vitamini alınmasından kaçınmak gerekir.

Yan Etkileri:

 Nadir olgularda hafif gastrointestinal rahatsızlıklar(şişkinlik, diyare) oluşabilir. Duyarlı kişilerde uzun süre yüksek dozda kullanımı idrar yollarında kalkül oluşumunu teşvik edebilir.Bu tür hastalar bol miktarda sıvı almaları önerilir.

Doz Önerisi:

 Yetişkinler ve okul çağındaki çocuklara günde 1 Tablet; 3-7 yaşındaki çocuklara yarım Tablet verilir.