CellCept

CellCept

CellCept nedir ne için kullanılır, CellCept nasıl kullanılır, CellCept ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Ambalaj: 

250 mgx300 kapsül.

Endikasyon:

 Allojen Böbrek nakli alıcısı hastalarda organ reddinin profilaksisi ve ilk veya refrakter organ reddi tedavisinde ve allojen kalp nakli yapılan hastalarda akut organ reddinin profilaksisinde endikedir.

Kontrendikasyon: 

Mikofenolat mofetile karşı allerjik reaksiyonlargözlemlenmiştir. Bu nedenle mikofenolat mofetile ve mikofenolikaside karşı aşırı duyarlığı olduğu bilinenlerde kullanımı kontrendikedir.

Uyarılar:

 Mikofenolat Mofetil alan hastalar özellikle deride lenfoma ve başka maligniteler geliştirme açısından yüksek risk altındadır. Bağışıklık sisteminin aşırı baskılanması fırsatçı enfeksiyonlar, ölümcül enfeksiyonlar ve sepsis gibi enfeksiyonlara eğilim artırabilir. Gebe kadınlara ilişkin yeterli ve iyi kontrol edilmiş hiçbir çalışma yoktur. Ancak hayvanlarda teratojenik etkileri gösterilmiş olan mikofenolat mofetil gebe kadınlara uygulandığında fetal hasara neden olabilir. Bu nedenle potansiyel yarar fetus için geçerli olan potansiyel riskten fazla olmadıkça gebe kadınlarda mikofenolat mofetil kullanılmamalıdır.İlacın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. İlacın anne için önemi dikkate alınarak emzirmenin mi, ilaç kullanımının mı bırakılacağı konusunda karar verilmelidir.

Yan Etkileri:

 Ateş,letarji, uyuma güçlüğü, (karın, sırt, göğüs, eklem/kas, dizüri gibi) ağrılar,baş ağrısı, herni, kist, grip semptomları, şişlik ve iktidarsızlık, akne, dudak uçuğu, deri ülseri, zona, deride hücre artışı sonucu büyüme, terleme, saç dökülmesi ve saç artışı, alerji, kaşıntı, böbrek sorunları, idrarda kan görülmesi, acilen idrar çıkarma gereksinimi, kabızlık, bulantı, hazımsızlık,pankreas enflamasyonu, kanama da dahil olmak üzere bağırsak bozuklukları, mide inflamasyonu, nefes borusu şişliği, karaciğer sorunları, rektum problemleri,kolon enflamasyonu, iştahsızlık, gaz, diş eti sorunları ve ağız ülserleri gibi ağız ve sindirim bozuklukları, titreme, baş dönmesi, depresyon, uyuklama,uyuşma, kas spazmları, anksiyete, katarakt, göz kapaklarının enflamasyonu,görme bozukluğu, düşünme ve ruh hali değişikliği, su kaybı, kilo alma, diyabet,kalp ve tiroid sorunları, kanama, pıhtılaşma ve çürükler, kan basıncında değişiklik, anormal kalp atışı, kan damarlarında genişleme, pnömoni, bronşit,boğaz enflamasyonu, nefes darlığı, öksürük, akciğerlerde ve göğüs boşluğunda sıvı toplanması, sinüs sorunları, astım ve hıçkırık görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Asiklovir İle birlikte uygulandığında, MPEG ve asiklovir plazma konsantrasyonları yükselir. Ant Asitlerle birlikte uygulandığında mikofenolat mofetil absorpsiyonu azalır. Kolestiramin uygulanmış olan normal, sağlıklı gönüllülere1.5 g mikofenolat mofetilin tek doz uygulanmasından sonra MPA AUC’de %40 azalma saptanmıştır. Takrolimus alan hastalarda mikofenolat mofetil dozu günde iki kez 1 gramı aşmamalıdır. Yetersiz bağışıklık yanıtı olan hastalara canlı aşılar verilmemelidir. Diğer aşılara antikor yanıtı da azalmış olabilir.

Doz Önerisi: 

Böbrek transplantasyonu yapılan hastalarda kullanım için oral ya da intravenöz (2 saat süreyle) günde iki kez (günlük doz 2g) 1g’lik doz önerilir. Klinik çalışmalarda günde iki kere 1.5 kg’lik doz kullanılmasına, güvenli ve etkin olduğu kanıtlanmasına karşın (günlük doz 3g)böbrek transplantasyonu yapılan hastalarda etkinlik açısından hiçbir avantaj gösterilememiştir. Kalp transplantasyonu yapılan hastalarda kullanım için oralya da intravenöz (2 saat süreyle) günde iki kere (günlük doz 3 g) 1.5 kg’lik doz önerilir.CellCept’in başlangıç dozu böbrek veya kalp transplantasyonundan sonra mümkün olan en kısa sürede verilmelidir.CellCept tablet ve kapsüller açılmamalı ve ezilmemelidir.CellCept tozu solunmamalı, ciltle veya mukoz membranlarla temas ettirilmemelidir. Bu gibi bir temas olduğunda su ve sabunla yıkanmalıdır.Gözler sadece su ile yıkanmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...