Cipram

Cipram nedir ne için kullanılır, Cipram nasıl kullanılır, Cipram ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Film Tablet

Ambalaj: 

20 mgx28 tablet.

Endikasyon:

 Depresyon tedavisi, relaps/rekürransların önlenmesi,agorafobili veya agorafobisiz panik bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluğuntedavisinde kullanılır.

Kontra Endikasyon: 

Sitaloprama aşırı duyarlığıolanlarda kontrendikedir.

Uyarılar: 

Sitalopram, MAO inhibitö-rüalanlara ya da bunların kesilmesinden sonraki 14 gün içinde verilmemelidir.MAO inhibitörleriyle tedavi, sitalopramın kesilmesinden 7 günsonra başlatılabilir. Sitalopramla tedavide hasta manik faza girersesitalopram kesilmeli ve bir nö-roleptikle tedavi edilmelidir.Panik bozukluğu olan bazı hastalar, antidepresan tedavisinin başında, artananksiyete semptomları gösterebilir. Bu paradoks retansiyon, tedavinin ilk ikihaftası içinde, genellikle kaybolur. Gebe veya emziren kadınların, eğerklinik yarar, teorik riskten daha ağır basmıyorsa sitalopramla tedaviedilmemeleri önerilmektedir. Sitalopram çok düşük konsantrasyonlardasüte geçer. Hastalara, araba ve araç kullanırkan dikkatli olmalarıönerilmelidir.

Yan Etkileri: 

En yaygın yan etkiler ağız kuruluğu,bulantı, uyku hali, terleme artışı ve tremordur. Ender olgulardakonvülsiyon ortaya çıkmıştır. Sitalopram normalde klinik önemtaşımayan bir biçimde kalp hızında küçük bir azalmaya neden olabilir.Önceden kalp hızı düşük hastalarda ise bradikardiye yol açabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Sumatriptanın serotonerjiketkilerini güçlendirebileceğinden aynı anda kullanılması önerilmez.Simetidin sitalopramın plazma ortalama kararlı düzeylerindeartmaya neden olmuştur.

Doz Önerisi:

 Günlük tek bir doz olarak uygulanır. Besin alınmasındanbağımsız olarak, günün herhangi bir saatinde alınabilir. Yetişkinlerdedepresyon tedavisinde tek doz olarak günde 20 mg kullanılır. Her hastanınkişisel yanıtı ve depresyonun ciddiyetine göre, doz en fazla, günde 60 mg’yeçıkarılabilir.