Crinone

Crinone nedir ne için kullanılır, Crinone nasıl kullanılır, Crinone ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Vajinal Jel

Progesteron

Ambalaj:

 %4: Her biri 45 mg progesteron içeren 6 aplikatör

: %8: Herbiri 90 mg progesteron içeren 15 aplikatör.

Endikasyon:

 İntravajinal Progesteron, östrojen replasman uygulamalarında ek tedavi olarak;premenstrüel sendroma bağlı rahim krampları ve anormal/ağrılı kasılmalar,organik patoloji yokluğunda disfonksiyonel rahim kanaması östrojen tedavisi görenlerde sekonder amenore gibi olması hormonal dengesizliğe bağlı bozukluklarda; progesteron eksikliği dokümante edilmiş veya progesteron eksikliğinden kuşkulanılan kadınlarda,Yardımcı Üreme Teknikleri (ART) uygulamalarının bir bölümü olarak progesteron takviyesi veya progesteron replasmanının gerektiği infertilite tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Memelerde Veya genital organlarda bilinen veya kuşkulanılan malignansi,missed abortion (atlanmış düşük), teşhis edilmemiş rahim kanaması,aktif tromboflebit veya tromboembolik bozukluklar veya hormona bağlı bir tromboflebit veya tromboembolik bozukluk geçmişi, karaciğer fonksiyon bozukluğu veya karaciğer hastalığı ve progesteron karşı bilinen hipersensitivite durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Progestagenler bir ölçüde sıvı tutulmasına neden olabilecekleri için bu faktörden etkilenebilecek epilepsi, astım,migren ve kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi hastalıkları olan kadınların dikkatle gözlem altında tutulması gerekir. Progesteron Bir ART rejimi yoluyla gebe kalmak isteyen kadınlarda, gebeliğin ilk aylarında uygulanır.Tekrarlayan düşük ve düşük tehlikesinde endike değildir. Progestagenler, bu ilaçları alan annelerin sütünde bulunduklarından,laktasyonda kullanımı önerilmemektedir. Progesteron kullanımına bağlı olarak somnolans raporları alınmış olduğu için, tehlikeli makine veya motorlu araç kullanacak hastalara dikkatli olmaları söylenmelidir.

Yan Etkileri:

 Karın,sırt, eklem bacak ağrısı ve perineal ağrı; şişkinlik, memelerde şişkinlik/duyarlık, yorgunluk, sıcak basması, laktasyon, su tutulması;konstipasyon, diyare, dispepsi, geğirti, flatulans, mide ağrısı,mide bulantısı, kusma, cinsel arzunun azalması, dismenore, disparoni,sık idrara çıkma, lö-kore, noktüri, vajinal kaşıntı/irritasyon, vajinal kanama ve lekelenme, vajinal sekresyonda artma, baş dönmesi, depresyon,ruhsal durumda değişiklik, baş ağrısı, uykusuzluk, irritabilite,sinirlilik, somnolans, akne, genital prurit görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 İntravajinal progesteron diğer intravajinal preparatlarla birlikte kullanılması önerilmemektedir.Hastaya intravajinal antifungal bir tedavi uygulanıyorsa, oraltedaviye geçilmesi önerilir.

Doz Önerisi:

 Aplikatörle intravajinal olarak, her gün aynı zamanda uygulanır. Bir doz unutulduğunda, hatırlanır hatırlanmaz hemen uygulanmalıdır ve önceki programa göre uygulamaya devam edilmelidir. Her iki form için de olağan doz aralığı: Dozaj programında,bir menstrüel siklusun veya estrojen sikluslarının 28 gün olduğuve 1. günün, kanamanın veya siklik östrojen tedavisinin ilk günü olduğu kabul edilmektedir.Östrojen Replasman Uygulamalarında Ek Tedavi: 28 günlük bir östrojen tedavisinin son 12 gününde,günaşırı (6 uygulama) bir uygulama.Olası Hormonal Dengesizliklerle İlgili Bozukluklar: Östrojen verilerek hazırlanmış kadında, tercih sabahları olmak üzere toplam 6 doza kadar gün aşırı bir vajinal uygulama.İnfertilite Tedavisi Uygulamasında Progesteron Takviyesi veya Replasmanı: Progesteron eksikliğinden kuşkulanılan, normal olarak ovulasyon görülen kadınlarda progesteron takviyesi olarak,dokümante edilen ovulasyondan sonra başlamak üzere günde bir veya iki kez %8’lik (90 mg) form uygulaması. Gebelik oluşursa tedavi 12 haftaya kadar devam edebilir.