Diyaben

Diyaben

Diyaben nedir ne için kullanılır, Diyaben nasıl kullanılır, Diyaben ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

glibenklamid

Ambalaj:

 3.5mgx30 ve 120 çentikli tablet.

Endikasyon:

 Genel olarak 40 yaşından sonraki olgun tip diyabetin başlangıcında diyetle tedavi sağlanamadığı durumlarda kullanılır. Bu amaçla: Hafif veya orta şiddetteki (40 üniteden az insülin miktarının denge sağlayabildiği),stabil yetişkin tipteki diyabetli hastalarda; diğer sülfonilüre türevleri ne dirençli veya tahammül edemeyen diyabetli hastalarda kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Glibenklamide Duyarlılığı olanlarda ve koma ile birlikte olan ve olmayan diyabetikketoasidoz durumlarında kullanılmamalıdır. Diyabetik ketoasidoz insülinle tedavi edilmelidir.

Uyarılar:

 Kilo kaybı diyetle iyi tedavi edilebilen şişman hastalarda kullanılmamalıdır. Juvenil diyabetlilerde,diyabet asidozunda, labil ve inatçı tip diyabetlilerde, ateş, travma,gangren, ağır yaralanma gibi komplike durumu olan diyabetlilerde,cerrahi girişimlerde, ciddi tiroid ve adrenal fonksiyon rahatsızlıklarında,gebelikte, akut şiddetli enfeksiyon geçiren hastalarda kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Nadir olarak bulantı, kusma, epigastrik ağrı, yorgunluk, zayıflık, baş ağrısı olabilir. Duyarlılığa bağlı olarak da ateş, deri döküntüleri, sarılık,kan değişiklikleri (eozinofili, lökopeni, agranülositoz gibi)görülebilir.Yüksek dozlarda alındığında hipoglisemi oluşabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Siklofosfamid, dikumarol grubu antikoagülanlar, MAO inhibitörü ilaçlar, probenesid, fenilbutazon,salisilatlar, propranolol ve diğer adrenerjik blokerler, kloramfenikol ve bazı sülfonamid grubu ilaçlarla beraber alındığında, glibenklamid hipoglisemik etkisi artar. Adrenalin, kortikosteroidler,tiyazit grubu diüretik, tiroid hormonu, yüksek dozda nikotinamidgibi ilaçlarla beraber alındığında ise glibenklamidin hipoglisemiketkisi azalır.Glibenklamid kullanıldığı dönemde hastalar alkol almamalıdır.

Doz Önerisi:

 Doz, metabolizmanın durumuna (kan ve idrar şekeri tahlilleri) göre ayarlanır ve günde ½-1 Tablet alınır. Gerekli olduğu takdirde doz, kontrol altında günde 3 (bazı nadir durumlarda 4) tablete kadar yükseltilebilir. Tabletler çiğnenmeden bir bardak suyla, tercihen sabah kahvaltıdan önce alınır. İlacın zamanında alınması unutulmuş ise, daha geç bir saatte daha yüksek doz alarak -kompanse edilmeye çalışılmamalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...