Tablet
Deflazakort
Ambalaj:
6 mgx20 Tablet
: 30 mgx10 tablet.
Endikasyon:
Adrenokortikal yetmezlik durumunda kullanılır.Romatizmal hastalıklarda: Psöriatik artrit, romatoid artrit, ankilozan spondilit, akut gut artriti, travma sonrası osteoartrit, akut ve subakut bursit, nonspesifik akut tenosinovit, epikondilit.Kollajen hastalıklarda: Sistemik lupus eritematozus,akut romatoid kardit, dermatomiyozit, romantik polimiyalji.Deri hastalıklarında: Pemfigus, büllöz pemfigoid,multiform eritem (Stevens Johnson sendromu), eksfoliyatif dermatit,ağır psöriyazis.Alerjik durumlarda: Bronşiyal astım, serum hastalığı, ilaç alerjileri.Akciğer Hastalıklarında: Semptomatik sarkoidoz, berilyoz, fulminant veya dissemine pulmoner tüberküloz (uygun kemoterapiyle kombine), aspirasyon pnömonisi.Göz hastalıklarında: Koroidit ve korioretinit, iritis ve iridosiklit.Hematolojik hastalıklarda: İdiopatik trombositopeni, hemolitik anemi, lenfatik lösemi, lenfomalar.Gastrointestinal hastalıklarda: Ülseratif kolit, regional ileit.Böbrek hastalıkları: Nefrotik sendrom, idiyopatik veya sekonder sistemik lupus eritematozus.
Kontrendikasyon:
Aktif tüberküloz, peptik ülser,oküler herpes simpleks, sistemik mikotik enfeksiyonlar, psikozlar ve deflazakort aşırı duyarlı hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar:
Kortikosteroidler perforasyonriskli spesifik olmayan ülseratif kolit, apseler ve piyojen enfeksiyonlar,divertikül iltihabı, yakında geçirilmiş intestinal anastomoz,böbrek yetmezliği, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz ve myastenia gravis durumlarında dikkatle kullanılmalıdır.Kortikosteroid tedavisi göz-ren hastalar çiçek aşısı olmamalıdır. Gebe kadınlarda ve çocukluğun erken dönemlerinde sadece tıbbi gözetim altında çok gerekli olduğu durumda uygulanmalıdır. Glukokortikoidler süte geçer, yenidoğanda endojen steroid üretim inhibisyonuna ve gelişmenin supresyonu neden olabilir. Uzun süreli kortikoterapiye maruz çocuklarda gelişmeve büyümeyi durdurucu olabileceğinden, kontrol altında uygulanmalıdır.
Yan Etkileri:
Su ve elektrolit dengesinin bozulması,hipertansiyon ve konjestif kalp yetmezliğine eğilimi olan hastalarda ve nadiren olabilir. Osteoporoz, kemiklerin kırılganlığı ve miyopati gibi muskuloskeletal rahatsızlıklar görülebilir. Gastrointestinal Sistemdeki komplikasyonlara, peptik ülserin ortaya çıkmasına veya artmasına neden olur. Yara kapanmasının gecikmesi, cildin frajilite ve incelmesi gibi ciltte değişiklikler, baş dönmesi, baş ağrısı,intrakranial basıncın artması gibi nörolojik değişiklikler görülebilir.Özellikle stres döneminde hipofiz sürrenal fonksiyonlarda değişiklik meydana gelebilir. Menstrüel düzensizlik, Cushingoid görüntü, çocuklarda büyüme problemleri, azalan karbonhidrat toleransı ile latent diabetes mellitusun açığa çıkması ve diyabet tedavisi görenlerde hipoglisemik ilaçlar gereksinmenin artması gibi endokrin bozukluklar ve subkapsüler posterior katarakt ve artmış intraoküler basınç gibi oftalmik yan etkiler görülebilir.
İlaç Etkileşimleri:
Birlikte kullanıldığında antikoagülanlar verilen yanıtı azaltabilir veya bazan artırabilir. Potasyum atılımını artıran diüretiklerle birlikte kullanıldığında potasyum kaybı artabilir.
Doz Önerisi:
Yetişkinlerde başlangıç günlük dozajı, tedavi edilen spesifik hastalığın şiddeti ve gelişmesi göz önüne alınarak 6 mgdan 90 mgye kadar değişebilir. Başlangıç dozu tatmin edici yanıt elde edilene kadar korunmalı veya değiştirilmemelidir. Sürek dozları,semptomları kontrol altına alabilecek minimum dozlar olmalıdır.Dozların azaltılması daima kademeli olmalıdır.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.