İsosol

İsosol nedir ne için kullanılır, İsosol nasıl kullanılır, İsosol ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Alkollü Solüsyon

Polivinilpirolidon İyot ve etil alkol

Ambalaj: 

%10x1000 mL’lik ambalaj.

Endikasyon:

 Antiseptik Ve dezenfektan etkilidir. Cerrahi el dezenfeksiyonu, cilt ve yara dezenfeksiyonu, operasyon sahasının hazırlanması, yara tedavisi,mukoza dezenfeksiyonu ve yanık tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon: 

Non Toksik Nodüler guatrda kontrendikedir. Göze yedirilmemelidir. Tiroid Hastaları, yeni doğanlar, süt çocukları ve gebelerde dikkatli olunmalı ve uzun süre kullanılmamalıdır.

Doz Önerisi: İsosol Alkollü Solüsyon: Sulandırılmadan, olduğu gibi tedavi edilecek yere sürülür, kuruması beklenir.İsosol Antiseptik Solüsyon: Sulandırılmadan,olduğu gibi deriye ve mukozaya sürülür, kuruması beklenir. Cerrahide,ürolojide, ortopedide serum fizyolojik veya ringer solüsyonu ile 1/5-1/50 oranında seyreltilerek antiseptik yıkamalar için kullanılır.İsosol Merhem: Günde Birkaç kez eşit zaman aralıklarıyla hastaya bölgeye sürülür.İsosol Scrub: Deriye, mukozaya sulandırılmadan olduğu gibi uygulanır.

Endikasyon: 

Bakteriler,virüsler, mantarlar tarafından oluşturulan ağız ve boğaz mukozasının,ayrıca dişeti ateşli enfeksiyon hastalıklarının (örneğin farenjit,stomatit, aft, süper enfekte ve herpetik ülserler, pamukçuk, gingivit)tedavisinde kullanılır.Antibiyotik tedavisi uygulanan enfeksiyonel hastalıkların lokal tedavisinde takviye edici olarak kullanılır(örneğin tonsillit). Ağız ve boğaz boşluğundaki ameliyatlardan önce ve sonra, yaralanmalarda ve soğuk algınlığı hastalıklarında enfeksiyonlara karşı profilaktik tedavi için kullanılır. Ayrıca genel ağız hijyeninde yaygın bir kullanım alanına sahiptir.

Kontrendikasyon: 

Nontoksik nodüler guatrda kullanılmamalıdır.Gebelerde, emziren annelerde, 6 yaşından küçük çocuklarda, bilinenve kuşkulu iyot duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir.

Yan Etkileri:

 İdiyosenkratik mukozal irritasyon ve aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir. İyodun aşırı absorpsiyonu ile metabolik asidoz, hipernatremi, renal fonksiyon bozukluğu gibi sistemik yan etkiler görülebilir.

Doz Önerisi: 

Yarım bardak suya 2-4 çay kaşığı Solüsyon eklenerek en az 30 saniye süreyle günde 3-4 kez gargara yapılır.