Karbalex

Karbalex

Karbalex nedir ne için kullanılır, Karbalex nasıl kullanılır, Karbalex ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Retard

Liba

Karbamazepin

Ambalaj:

 300 mgx50 Tablet

: 600 mgx50 tablet.

Endikasyon:

 Epilepsi Jeneralize tonik klonik ve parsiyel konvülsiyonların tedavisinde uygulanır(grand mal, fokal konvülsiyonlar, temporal lob epilepsiler gibi). Ayrıca Trigeminal nevraljilerde, bu hastalığın paroksismal ağrı ataklarının tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Carbamazepine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen olgulardan kontrendikedir. Atriyoventriküler iletimi depreseedebildiğinden, bu tür bir iletişim sorunu olan olgularda uygulanması pacemaker takılmadığı sürece kontrendikedir.

Uyarılar:

 Karbamazepin Sadece tıbbi gözetim altında verilmelidir. Karbamazepin, tipik ve atipik bilinç kaybı nöbetlerini de içeren, karışık nöbetleri olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Tüm bu koşullarda karbamazepin nöbetleri alevlendirilir.Nöbetlerin alevlenmesi halinde karbamazepin kesilmelidir. Karbamazepin ileri derecede karaciğer bozukluğu veya aktif karaciğer hastalığı durumlarında derhal kesilmelidir. Epileptik Gebelerin özel bir dikkatle tedavi edilmeleri gerekir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde yarar/zarar oranı dikkatle değerlendirilmelidir. Karbamazepin Kullanan anneler bebeklerini, olası yan etkiler (aşırı uyku, alerjik deri reaksiyonu gibi) bakımından bebeğin izlenmesi kaydıyla emzirebilirler.Karbamazepinin neden olduğu sersemlik ve uyuşukluk, hastaların reaksiyon yeteneği azaltabilir; bu nedenle hastalar araç sürerken veya makine kullanırken dikkatli olmalıdır.

Yan Etkileri:

 Sersemlik,ataksi, uyuşukluk, halsizlik, baş ağrısı, çift görme, uyum bozuklukları(bulanık görme gibi), alerjik deri reaksiyonları, şiddetli olabilen ürtiker,lökopeni, trombositopeni, eozinofili, genellikle klinik olarak ilgili olmayan yüksek gama GT değerleri (karaciğer enzim indüksiyonuna bağlı), yüksek alkalen fosfataz, ağız kuruluğu, ödem, sıvı tutulması, kilo artışı,antidiüretik hormona benzer etkisine bağlı olarak gelişen, ender durumlarda letarji, kusma, baş ağrısı, mental konfüzyon, nörolojik anormallikler birlikte görülen su entoksikasyonuna yol açan hiponatremi ve düşük plazma osmolalitesi.

İlaç Etkileşimleri:

 İzoniyazid, verapamil, diltiazem,dekstropropoksifeeni, viloksazin, fluoksetin, fluvoksamiini, simetidin,asetazolamid, danazol, desipramin, nikotinamid (yetişkinlerde yalnız yüksek dozlarda), nefazodon, makrolid antibiyotikler (örn: eritromisin,troleandomysiini, josamisin, klaritromycin), azoller (örn: itrakonazol,ketokonazol, flukonazol), terfenadin ve loratadin karbamazepinin plazma düzeylerini yükseltir. Fenobarbital, fenitoin, primidon, progabid veya teofilin, etosüksimid, fensuksimid, rifampisin, cisplatin veya doksorubisin,klonazepam, valproic asit ve valpromid karbamazepinin plazma düzeyiniazaltabilir. MAO inhibitörleri, karbamazepin verilmeden en azından 15 gün önce kesilmelidir.

Doz Önerisi:

 Epilepside: 12 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde tedavi 2x200 mg ile başlayarak, 200 mg’lik ilavelerle günde 3-4 kez verilmek üzere doz, 12-15 yaş arasındakilere 1 g/gün, 15 yaşın üzerindekilere 1200 mg’yi aşmamak üzere arttırılır. Etkili en düşük dozlarla, genellikle günde 800-1200 mg ile tedavi sürdürülür. 6-12 yaş arasındaki çocuklarda tedavi 2x100 mg ile başlatılır, günde 100 mg artırılarak 3 ya da 4 kez verilmek üzere 1 g/gündoza kadar çıkılabilir. Tedavi, genellikle 400-800 mg günlük doz ile sürdürülür.Diğer antikonvülzanlarla birlikte uygulanıyorsa, doz ayarlanmalıdır.Trigeminus Nevraljisinde: 2x100 mg ile başlatılan tedavi, 1200mg/gün dozu aşmamak üzere, her 12 saatte 100 mg artırılarak, ağrılar kesilinceye kadar sürdürülür (ortalama 400-800 mg). Ağrılar kontrol altına alındıktan sonra dozun düşürülmesi ve ilacın bir dahaki krize kadar kesilmesi önerilir. Diyabetik nöropati, şekersiz diyabet ve alkolü bırakma sendromu nda da günde 2-3 kez 1-2 tablet kullanılır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...