Lactulac

Lactulac nedir ne için kullanılır, Lactulac nasıl kullanılır, Lactulac ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Şurup

Laktuloz

Ambalaj:

 670 mg/mL x 100, 200 ve 250 mL’lik şişeler.

Endikasyon:

 Kronik Kabızlıkta laksatif olarak, hepatik ensefalopati (portal sistemik ensefalopati)olgularında koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Gastrointestinal Obstrüksiyon, galaktozemi, laktoz intoleransı durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Galaktoz ve laktoz içermesi nedeniyle diyabetik hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde dikkatle kullanılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Tedavinin İlk birkaç gününde şişkinlik hissi oluşabilir. Önerilenden yüksek dozlarda kullanıldığında karın ağrısı ve ishal görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Birlikte antiasitlerin alınması, laktülozun klonik pH’düşürücü etkisini inhibe edebilir. Neomisin ile birlikte kullanıldığında kolanik asit metabolizması üzerine daha güçlü etki yapar.

Doz Önerisi:

 Laksatif Olarak Yetişkinlere günde 1-2 kez 15 mL, 5-10 yaş arası çocuklara günde 1-2 kez 10 mL, 5 yaş altı çocuklara günde 1-2 kez 5 mL ve bebeklere günde 1-2 kez 2.5 mL.Hepatik ensefalopati tedavisinde: Yetişkinlere günde 3-4 kez 30-45 mL verilir. Doz daha sonra her gün 2-3 kez yumuşak dışkı oluşturacak şekilde ayarlanır. Küçük Çocuklarda başlangıç dozu, bölünmüş dozlar şeklinde günlük 2.5-10 mL’dir. Daha Büyük çocuklarda ise günlük doz, bölünmüş dozlar halinde 40-90 mL’dir. Her bir doz ile birlikte bir bardak su ya da meyve suyu içilmelidir.