Mercaptopurin

Mercaptopurin nedir ne için kullanılır, Mercaptopurin nasıl kullanılır, Mercaptopurin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Mercaptopurin Tablet

Atafarm

Merkaptopürin

Mercaptopurin Ambalaj: 

50 mgx25 tablet.

Eşdeğeri: PuriNetholTablet: 50 mgx25 tablet(GSK).

Mercaptopurin Endikasyon:

Akut lö-semitedavisinde endikedir. Remisyon indüksiyonunda yararlıdır ve akutlenfoblastik lö-semiyle akut miyeloid lö-semide sürek tedavisindeözellikle endikedir.Aynı zamanda kronik granülositik lö-semi tedavisindede kullanılır.

Kontra Endikasyon:

Tedavideortaya çıkabilecek komplikasyonlara gö-re yarar/zarar ilişkisiningöz önüne alınması gerekir.

Mercaptopurin Uyarılar:

Merkaptopürin, ancak bu türilaçların uygulanmasında deneyimli doktorların kontrolü altındakullanılacak bir aktif sitotoksik ajandır. Gebelikte her olguda fetusagelebilecek olası tehlikeyle hastaya sağlanması beklenen yarararasında tercih yapılmalıdır. 6-merkaptopürin alan anneler emzirmemelidir.

Mercaptopurin Yan Etkileri:

Başlıcayan etkisi lö-kopeni ve trombositopeniye yol açan kemik iliği supresyonudur.İnsanlardaki histolojik bulgularda hepatik nekroz ve bliyer stazgö-rülmüştür. Bazan anoreksi, bulantı ve kusma kaydedilmiştir.6-merkaptopürin tedavisi sırasında oral ülserasyon kaydedilmişve nadiren de bağırsak ülserasyonu meydana gelmiştir.Nadiren ateş ve deri dö-küntüsügö-rülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

Allopurinol 6-merkaptopürininkatabolizma hızını azalttığından, bir-likte uygulandıklarında,6-merkaptopürinin normal dozunun sadece dörtte birinin verilmesişarttır. 6-merkaptopürinle birlikte verilince varfarinin antikoagülanetkisinin engellendiği kaydedilmiştir.

Mercaptopurin Doz Önerisi:

Erişkin ve çocuklar için uygulanan doz 2.5 mg/kg/-gün dür.Ancak, ilacın alınma süresi ve dozu merkaptopürin ile birlikte verilendiğer sitotoksik ilaçların cinsine ve dozuna bağlıdır. Doz, hastanın genel durumu değerlendirildikten sonra dikkatlice ayarlanmalıdır.